Naslovnica Zanimljivosti Njemački ministri odlučni: Ne možemo ostati zauvijek u “Lockdownu”! Evo šta će...

Njemački ministri odlučni: Ne možemo ostati zauvijek u “Lockdownu”! Evo šta će se desiti iduće sedmice:

177
0

Njemački ministri odlučni: Ne možemo ostati zauvijek u “Lockdownu”! Evo šta će se desiti iduće sedmice:

Prema pisanju superradio-minhen Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) želi što prije popuštanje “Lockdowna”.

– Ne možemo ostati u ovoj teškoj blokadi cijelu zimu – rekao je političar CDU-a u četvrtak za “Funke Mediengruppe”.

Naglasio je kako Njemačka ne može podnijeti toliko dugo zaključavanje. Spahn želi početi s otvaranjem vrtića i škola.

– To je važno za djecu i mlade, ali i za roditelje. Potom treba popuštati na drugim područjima – rekao je Spahn.

Komentirajući sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina sljedeće sedmice, na kojem će se odlučivati o eventualnom produljenju mjera zatvaranja, Spahn je rekao kako treba pripremiti “polagani izlazak” iz ovog stanja. Po njegovim riječima, do popuštanja mjera bi prvo trebalo u radu škola i vrtića.

Na pitanje, je li popuštanje moguće nakon 15. februara, ili kasnije, Spahn je naglasio kako će o tome vlada donijeti odluku sljedeće sedmice.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih država u srijedu (10.februara) će donijeti odluku o tome hoće li produljiti „lockdown“ ili popustiti neke mjere.

Iako kancelarka upozorava na opasnost prebrzog otvaranja zbog straha od povećanog broja novozaraženih, velik broj građana smatra kako su ograničenja prevelika i predugo traju.

Deutsche Welle piše kako su stanovnici Njemačke zabrinuti za razvoj svoje djece i ostale posljedice „lockdowna“, U odnosu na prvi “lockdown” znatno je porastao broj onih (77 posto) koji su zabrinuti za razvoj djece, zbog ograničenog rada vrtića i škola, što je porast od 14 posto u odnosu na mjesec januar. 44 posto ispitanika je zabrinuto zbog slabih socijalnih kontakata.

Tri četvrtine ljudi je zabrinuto ili vrlo zabrinuto zbog ekonomske situacije. Savezna vlada i savezne države su se zadužile više nego ikad, kako bi privreda i društvo financijski pomogli tokom krize. Dugovi će se, međutim, jednoga dana morati vratiti, ali ko će platiti račun?, pitaju se stanovinici Njemačke. (njemacka-posao.com/foto:print screen njemacka-posao.com)

Prethodni članakNE MOGU DA ZABORAVIM POGLEDE UNUKA KAD MI JE REČENO DA NEĆU DUGO ŽIVETI Pevačica pobedila opaku bolest, otkrila kroz šta je prošla!
Sljedeći članakSTIŽE NOVI SNIJEG U BiH: Objavljena vremenska prognoza