Struja poskupljuje, 1 STVAR ODMAH URADITE: Treba vam samo 5 minuta, A TROŠIT ĆETE 75% MANJE električne energije

Poskupljenje  struje najavljeno je za početak februara, a vi već danas možete da se pripremite kako bi račun ipak bio što manji. Zimi nam naročito teško padaju troškovi električne energije, jer se mnogi greju na struju, a pošto se daleko više boravi kod kuće tokom pandemije korona virusa, izdaci neprekidno rastu.

Kako biste uštedjeli što više, jednu stvar možete uraditi već danas. Zamjenite sve svoje sijalice LED rasvetom.

Ovo je vrlo sitna i jednostavna izmena koja će vam donijeti značajnu uštedu. Činjenica jeste da su LED sijalice skuplje od takozvanih “običnih” ali ćete ovaj inicijalni trošak brzo nadoknaditi. Vjerovali ili ne, ali jedna takva sijalica troši barem 75 odsto električne energije manje, što će donijeti ogromnu uštedu.

Posebno je praktično i lijepo što ovaj tip osvjetljenja danas ima brojne varijetete, počevši od same veličine i tipa sijalice pa do vrste svjetla. Zato obavezno provjerite kakvu boju emituju i izaberite onu koja vama najviše prija – od hladne bijele, preko umjereno bele koja imitira prirodno dnevno svjetlo do najtoplije žute, slične našim “starim”, tradicionalnim sijalicama.

Ukoliko imate običaj da spuštate roletne i navlačite teške draperije, to je odličan način da što više uštedite na grejanju. Međutim, potrudite se da ih podignete što ranije ujutru kako biste izbjegli potrebu da uključujete vještačko svetlo. U prostorijama koje rjeđe koristite ili u njima ne boravite, već su samo “prolazne”, kao što su podrumi, stepeništa pa čak i potkrovlja, ugradite sijalice koje se gase “same” čim u njima nema nikoga. Time ćete izbjeći ono što se mnogima dešava – da svetlo zaborave uključeno i otkriju – tek poslije nekoliko sati – da strujomjer bespotrebno “kuca”. (Mondo.rs)

Ostavite komentar