NOVA ODLUKA SLOVENIJE, EVO ŠTA SE DEŠAVA NA GRANICAMA: Važna informacija za sve koji putuju u ovu državu!

Nakon brojnih negativnih reakcija, pogotovo među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, ali i među Bosancima i Hrvatima koji rade u Sloveniji, slovenska vlada je sinoć promijenila odluku po kojoj je za ulazak u Sloveniju ta kategorija putnika morala pokazati negativni test na koronavirus i obnavljati ga jednom sedmično.

Odluka o uvjetima ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, izmijenjena je tako da sada radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne trebaju negativan test na COVID-19 ako u Sloveniju ulaze iz zemalja EU i Schengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji.

“To su trenutno sve susjedne zemlje”, objavila je slovenska vlada večeras na svom službenom Twitteru.

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske te na druge Sloveniji susjedne zemlje koje imaju manju incidenciju, odnosno broj dnevno oboljelih, a na snagu stupa u subotu, 6. februara.

Novom je odlukom opozvano i prijašnje rješenje po kojemu bi, osim radnika migranata, negativni test na granici pri ulasku u Sloveniju morale pokazati osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, zbog osposobljavanja ili znanstvenog istraživanja te one koje u Sloveniju dolaze zbog pomoći, brige za članove obitelji, održavanje imovine i zemljišta i sličnih potreba.

Prijašnju odluku kritizirala je kao neodmjerenu i nepromišljenu slovenska oporba, tvrdeći da je donesena navrat-nanos i bez pravog razloga, ali i Slovenci zaposleni u Italiji i Austriji kojih je više desetaka hiljada, pa im je ona stvorila probleme i duža čekanja na granici u petak. (novi.ba)

Ostavite komentar