Oglasio se otac nastradale trinaestogodišnjakinje; “Bio sam tamo, ja sam je našao ispod automobila. Teško mi je bilo, taj dan sam umro zajedno s njom…”

UOkružnom sudu u Banjoj Luci za danas je zakazano izricanje presude Nisvetu Mujkiću, koji je priznao krivicu za stravičnu saobraćajnu nesreću u Prnjavoru, kada je Golfom usmrtio 13-godišnju Vanju Rudić. Djevojčica je poginula čekajući oca na trotoaru. Vozeći velikom brzinom, pod utjecajem alkohola, Mujkić je sletio s kolovoza i usmrtio djevojčicu, koja nije uspjela pobjeći na sigurno.

Primjer drugima

Neizmjerna je bol oca Laze Rudića i majke Ljiljane za njihovom djevojčicom koju im je oduzeo pijani vozač Golfa.

– Očekujem maksimalnu kaznu, neka bude za primjer drugima, jer ako se pusti da ode, onda su svakom roditelju zadali udarac – kazao je kratko za „Avaz“ djevojčicin otac Lazo Rudić.

I on je, poput ostalih očevidaca, kako nam je kazao, na gradskoj tržnici kobnog 10. februara prošle godine čuo škripu kočnica, vrisku i udar.

– Bio sam tamo, ja sam je našao ispod automobila. Teško mi je bilo, taj dan sam umro zajedno s njom – vidno potresen, kazao nam je Rudić.

Velika brzina

Krhko tijelo 13-godišnjakinje polomljenih nogu izvučeno je ispod automobila. Na snimku prikazanom u sudnici vidi se da Vanja mirno stoji na trotoaru čekajući oca. U trenutku uočava farove, okreće se i počinje bježati. Trenutak kasnije, nailazi Golf, koji je velikom brzinom udara s leđa i nabija na zid.

Tužiteljica je zatražila da se optuženom izrekne maksimalna kazna od 15 godina zatvora, dok je odbrana tražila da se osudi za nehatno djelo, i to na minimalnu kaznu.

U optužnici se navodi da je Mujkić vozio sa 2,01 promila alkohola u krvi. Išao je brzinom od najmanje 105,6 kilometara na sat na mjestu gdje je ograničenje 40. U takvo stanje se sam doveo pijući alkohol u kafe-baru “Skver” gotovo četiri sata. Bio je u društvu sa Srđanom Stojčinovićem i Mujkić je insistirao da vozi kada su iz “Skvera” krenuli prema kafe-baru “Lejdi”. Mujkić je vozio, a Stojčinović je bio suvozač prenosi Avaz. (Crna-hronika)

Ostavite komentar