Stiže “Zvijer sa istoka”: Temperatura pada i do -14, dolaze i zimske oluje! Evo šta nas čeka!

Nakon južine od ponedjeljka slijedi promjena vremena, obilnija kiša i grmljavinsko nevrijeme, a u sljedeći petak slijedi veliki temperaturni pad

Južina će idućih dana još malo pojačati, pa će temperatura zraka potkraj tjedna u mnogim krajevima biti primjerenija početku travnja nego veljače, Do vikenda će se izmjenjivati sunce i oblaci, uz povremeno ponegdje malo kiše, osobito na sjevernom Jadranu. Umjereno jugo jačat će do potkraj nedjelje i u ponedjeljak, kada slijedi promjena vremena, lokalno uz obilniju kišu, moguće i grmljavinsko nevrijeme, posebice na Jadranu, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc.

Uz prilično dugu epizodu južine do kraja ovog, ali i početkom idućeg tjedna, imat ćemo iznad prosjeka toplo vrijeme pa će 15-ak stupnjeva u zraku biti previše za pretople zimske jakne, javlja RTL. Danas će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, kojih će ponajprije biti u Dalmaciji. Uz više oblaka u gorskim predjelima, na sjevernom Jadranu te ponegdje na istoku će pasti malo kiše. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, na moru većinom umjereno jugo, a uz južinu će porasti i jutarnja temperatura.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a temperatura oko 15 stupnjeva. Slično i u Slavoniji i Baranji – promjenjivo uz barem kraća sunčana razdoblja. Slab do umjeren jugozapadnjak donosit će topliji zrak pa će temperatura u najtoplijem dijelu dana biti oko 16 stupnjeva.

U Dalmaciji djelomice sunčano, puhat će većinom umjereno jugo, a temperatura između 13 i 17 stupnjeva. Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo, ali će uz više oblaka ponegdje pasti i malo kiše. Puhat će umjeren jugozapadnjak, na moru i jugo i južni vjetar. Temperatura u gorju od 9 do 12, na Jadranu i do 15 stupnjeva.

Idućih dana na kopnu i moru

U nastavku tjedna bez većih promjena – ostaje djelomice sunčano, uz više oblaka malo kiše će pasti u gorju, a zatim od nedjelje posvuda oblačnije i nestabilnije s češćom, u novom tjednu lokalno i obilnijom kišom. Izražena južina podržavat će iznadprosječnu toplinu.

Na sjevernom Jadranu idućih dana povremena kiša, dok će u Dalmaciji biti barem djelomice sunčano. Nedjelja će i obali donijeti jače naoblačenje i čestu, lokalno i obilnu kišu koje će biti i u idućem tjednu. Jugo će jačati pa će od nedjelje biti i olujnih udara. Biometeorološke prilike će idućih dana biti razmjerno povoljne. Vjetar južnog smjera i izražena toplina nekima će negativno utjecati na raspoloženje i koncentraciju.

‘Zvijer s Istoka’

Čini se da će Europa napokon zahvatiti prave zimske vremenske prilike s početkom veljače, javlja Severe Weather Europe. Ono što vremenski modeli nagovještavaju u posljednje vrijeme je ozbiljna hladnoća koja se sprema ovog vikenda do sljedećeg tjedna. Takozvana “Zvijer s Istoka” pokrenut će ekstremne hladnoće i također donijeti malo snijega prema zapadu i jugu.

Obrazac nad Europom i sjevernim Atlantikom bio je snažno progresivan tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Drugim riječima, to znači da vidimo da se sustav za sustavom premješta iz Atlantika na kontinent, donoseći nesređene vremenske prilike u regijama. Ali sada se opći obrasci polako spajaju u zimski modus.

Vremenski modeli nagovještavaju da bi europski kontinent mogao zahvatiti potencijalno prilično jako izbijanje hladnoće, koja se ovog tjedna proširila Skandinavijom, a zatim početkom sljedećeg tjedna kreće i prema zapadnoj i srednjoj Europi.

Jednom kada hladnoća dosegne veću vlagu južnije, vjerojatno će se stvoriti zimske oluje koje će nekim regijama donijeti snijeg. Jedan će frontalni val prijeći istočnu Europu u četvrtak, s jednim sustavom također iznad Velike Britanije. Još jedna, potencijalno značajnija snježna oluja prognozira se u srednjoj i zapadnoj Europi tijekom vikenda i početkom sljedećeg tjedna. (Novi.ba)

Ostavite komentar