SLOVENIJA POOŠTRAVA MJERE NA GRANICI: Od sutra nova pravila za ulazak u zemlju!

Pravila će važiti do 12. februara, a u nekim slučajevima i dalje neće biti potreban negativan PCR test

Vlada Slovenije izmenila je pravila za ulazak u zemlju i ukinula neke izuzetke koji nisu zahtijevali karantin, niti negativan test na korona virus, prenosi STA.

Nova pravila stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku koje se očekuje danas, a ostaće na snazi do 12. februara.

Ona propisuju da će i dnevni migranti koji rade u nekoj od članica EU ili u Šengen zoni, koji se vraćaju u zemlji nakon 14 časova takođe morati da pokažu negativan test na korona virus ne stariji od sedam dana.

Isti zahtjev odnosiće se i na osobe koje povremeno prelaze granicu zbog posla ili brige o djetetu, obrazovanja ili nauke u Sloveniji ili EU, kao i za državljanine članica EU koji dolaze iz drugih EU zemalja kada pružaju pomoć ugroženim grupama, članovima porodice, koji izvode radove na održavanju svojih poseda ili koji su uključeni u napore da zaštite živote, zdravlje ili imovinu drugih ljudi i koji se vraćaju u okviru 12 sati od trenutka prelaska granice.

Negativan test će takođe biti obavezan za sve koji u Sloveniju dolaze radi pregleda kod lekara.

Ulazak u zemlju bez negativnog testa i karantina biće moguć samo u deset slučajeva, uključujući osobe koje obavljaju međunarodni transport, osobe koji prevoze dobra i ljude u Sloveniju, tranzitni putnički i teretni transport, ukoliko osoba napušta zemlju na do osam sati ili se u nju vraća nakon ne više od istog broja časova.

Vlada je takođe dopunila listu zemalja na crvenoj listi za koje važi zahtjev za karantinom, a koju je proširila na neke administrativne dijelove Norveške i Danske. (novi.ba)

Ostavite komentar