Osnovica za plaću policiji 475, a diplomatiji 1.650 KM

Kome će u diplomatiji biti povećane plaće

Ni na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH na dnevni red nije uvršten zahtjev državne policije kada je u pitanju utvrđivanje osnovice za plaću.

Ova tačka dnevnog reda se već skoro mjesec nije našla pred državnim ministrima i pitanje je hoće li se i kada uopće i naći.

Krše zakon
Državni policajci (SIPA, Granična policija, DKPT) traže mjesecima od Vijeća ministara da im minimalan iznos osnovice bude 535 KM, kakav je bio i 2008. godine. Sada im osnovica iznosi 475 KM. To znači da državni policajci imaju zagarantiranu plaću od 899 KM, iako, kako poručuju, svakodnevno nose glavu u torbi.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kazao je za „Avaz“ da više nikome nije jasno šta se dešava i zašto su diskriminirani.

– Vidimo da je na sjednici sada Nacrt zakona o budžetu za tekuću godinu, a rok za usvajanje Zakona o plaćama prekršen je još 30. juna prošle godine. Šta oni sada usvajaju? Na osnovu čega? Pa, krše sve zakone ove države. Evo, zovemo ih danima da pitamo šta se ovo dešava, niko neće na telefon da nam se javi – rekao je Krvavac.

Umjesto odluke o osnovici za policiju, tačnije sve uposlene u institucijama, ministri su na prošloj sjednici Vijeća utvrdili osnovice za obračun plaće u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za 2020. godinu.

Tako je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo odluku o utvrđivanju visine osnovice. Kako je saopćeno iz Vijeća ministara još prošle sedmice, a što je mnogima očito promaklo, prijedlog osnovica za obračun plaća u DKP-ima izrađen je na bazi posljednjih objavljenih prosječnih indeksa Ujedinjenih naroda o troškovima života, iz juna 2020. godine.

Neznatno povećanje
Kao polazište, kako je istaknuto, uzeta je osnovica za Njujork u iznosu od 1.650 KM. U odluci se navodi da će to utjecati na smanjivanje osnovica za obračun plaća u 41 DKP-u te neznatno povećanje u 14 DKP-ova, dok će u jednom DKP-u osnovica ostati nepromijenjena u odnosu na 2019. godinu.

– Ova odluka će biti realizirana u okviru sredstava odobrenog budžeta Ministarstva vanjskih poslova BiH – istaknuto je.

Ovo je sramota
Krvavac kaže da je sve ovo dokaz kako se neodgovorno ponaša vlast.

– Ako im je osnovica 1.650 KM, kolike su im onda plaće? Ovo je, stvarno, sramota. Ima li iko da reagira u ovoj državi, da kaže šta se ovo dešava, šta rade – pita Krvavac. /Izvor:  Avaz/cazin.net/

Ostavite komentar