NE  MOŽE BITI STARIJI OD 72 SATA: U EU iz spoljnih zemalja samo sa negativnim PCR testom 

Savjet EU usvojio je preporuku, kojom se od putnika koji iz neke od spoljnih država dolaze na teritoriju EU i putuju iz bilo kog razloga, zahtjeva da posjeduju negativni PCR test na virus korona koji nije stariji od 72 sata.

Preporuka podrazumijeva i mogućnost uvođenja dvonedjeljne samoizolacije ili karantina i praćenja kontakata, dok je karantin uz dodatna ispitivanja obavezan kada su u pitanju putnici koji dolaze iz treće zemlje u kojoj je otkriven neki od novih sojeva virusa korona.

Prema novim pravilima, EU će ukinuti ograničenja putovanja za one zemlje u kojima ima do 25 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika tokom poslednje dvije nedjelje, u kojima broj novih slučajeva ne raste ili opada, i u kojima je u posljednjih nedjelju dana urađeno više od 300 testova na 100.000 stanovnika, a procenat pozitivnih ne prelazi 4 odsto.

 Ograničenja na ulazak u EU će ponovo biti uvedena za one zemlje u kojima dođe do rapidnog pogoršanja situacije, a posebno ako je u pitanju neki od novih sojeva virusa.

Savjet EU zakljućuje i da bi takozvana „neophodna putovanja“ trebalo da ostanu dozvoljena. /Izvor: N1/novi.ba/

Ostavite komentar