Austrija dalje pooštrava režim ulaska u zemlju

Austrija će pooštriti režim ulaska u zemlju, smanjenjem izuzetaka, kao i ukidanjem mogućnosti skraćenja karantina negativnim testom, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Nehamer je, na konferenciji za štampu, podsjetio da je stroži režim ulaska u zemlju, u sklopu epidemioloških mjera, uveden 19. decembra, koje će sada biti dalje pooštrene.

“Od 19. decembra je na granicama sprovedeno više od tri miliona kontrola putnika, i oko 200.000 osoba je upućeno u karantin”, dodao je Nehamer.

Najavio je da ostaju do daljeg granične kontrole prema susjedima Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Nehamer je naveo i da se smanjuje i broj izuzetaka od obaveznog karantina i onlajn registracije pred dolazak u Austriju.

Tako će prekogranični radnici morati ubuduće da se registruju i moraće da jednom nedjeljno obave PCR ili antigensko testiranje, čiji rezultat mora biti negativan.

Što se ostalih koji ulaze u Austriju tiče, novom uredbom, kako je najavio, biće ukinuta mogućnost “oslobađanja” od karantina nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Naime, sada će sve osobe morati u desetodnevni karantin, nakon kojeg će morati da se testiraju i moći će da iz izolacije izađu ako imaju negativan test.

Nehamer je rekao da se Vlada odlučila na obazrive korake otvaranja, a da istovremeno virus nije izgubio na opasnosti zbog čega će biti pooštrene kontrole poštovanja epidemioloških mjera.

S tim u vezi, donesena je, kako je prenio, odluka o povećanju novčanih kazni.

Do sada je nenošenje zaštitne maske “koštalo” 25 evra, a nepoštovanje distance od dva metra 50 evra.

Novom odlukom Vlade kazne za kršenje ove dvije epidemiološke mjere stajaće 90 evra.

Nehamer je najavio i povećanu kontrolu u skijaškim centrima, kako se ne bi ponovile slike s velikim gužvama. / Izvor:  
Nezavisne/cazin.net/

Ostavite komentar