188 radnika SMS-om dobilo otkaz: “POŠTOVANI, OBAVJEŠTAVAMO VAS…” Radnici “Jurine” fabrike u šoku

Firma „Šinvon“, druga „Jurina“ fabrika koja je otvorena u Nišu 2011. godine, putem SMS poruka je obavestila 188 radnika da zbog smanjenog obima poslovanja nije u mogućnosti da im produži ugovore.

Ovu vijest saopštio je danas Miodrag Stanković, opozicioni odbornik u Skupštini grada Niša, a potvrdili su je „Blicu“ i radnici koje je reporter zatekao danas na kapiji „Šinvona“, u koji više nisu mogli da uđu.

– SMS poruka je stigla u petak, 29. januara. Obavijestili su nas da zbog smanjenog obima posla nisu u mogućnosti da nam produže ugovor i da se javimo kadrovskoj službi radi preuzimanja dokumenata i razduživanja. Nisam očekivao takvu poruku ni od lidera, ni od trenera, ni od menadžera, jer nije bilo apsulutno nikakvog razloga. Ostajali smo i prekovremeno, neki su išli i u fabriku u Rači, 200 kilometara odavde, kada je bilo potrebno da obave neke poslove – kaže jedan od radnika “Šinvona” koji je ostao bez posla.

Riječ je o radnicima koji su radili četiri-pet mjeseci u fabrici u kojoj se prave instalacije za “kia” i “hjundai” vozila. Dio njih je posljednje dvije nedjelje bio “neraspoređen”, jer su zbog manje posla ugašene proizvodne linije na kojima su radili, ali među njima ima i onih koji su bili raspoređeni.

– Treba inspekcija da provjeri da li su odmah primljeni novi radnici na naša mjesta i da li je fabrika dobila neke naknade za to. Plate u “Šinvonu” nisu bile loše, kretale su se od 50.000 dinara pa naviše. Oni koji su radili vikendom i noćne smjene mogli su da dobiju i oko 75.000 dinara. Jesu dobre plate ali nemaš privatan život, samo posao-kuća – kaže drugi radnik.

Neki od radnika koji su sada ostali bez posla, a koji su hteli da pitaju za razloge, danas su već na kapiji dobili otkaze ugovora.

– Čekao sam na kapiji sat vremena a onda su mi dali samo rješenje o otkazu ugovora. Šta da kažem, radio sam tri i po mjeseca kao budala. Nadao sam se da ostanem. Prvo sam bio raspoređen, pa neraspoređen. Već četvrti put gubim posao. Noću ne mogu da spavam. Do zadnjeg dana sam radio na liniji svoj posao pošteno, znaš kako mi je krivo – kaže jedan od radnika za “Blic”.

„Blic“ je pokušao da razgovara sa nadležnima u „Šinvonu“ o ovoj temi. Novinaru je rečeno da ostavi kontakt telefon i ime i prezime, te da će mu se neko od nadležnih javiti. No, do zaključenja teksta niko od nadležnih iz fabrike se nije oglasio.

„Blic“ je poslao i pitanja Ministartvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o cijeloj situaciji u “Šinvonu”.

Kada je fabrika otvorena 2011. godine bilo je saopšteno da su južnokorejskoj kompaniji odobrene državne subvencije od tri miliona eura za zapošljavanje 300 radnika, ali su oni donijeli odluku da zaposle još 190 radnika preko tog broja, iako za ta radna mesta nisu dobili podsticajna sredstva.

Miodrag Stanković, opozicioni odbornik u Skupštini grada Niša, zatražio je da se spriječe dalji otkazi, da se obezbijede dodatna sredstva koja će pomoći domaćim i stranim firmama da opstanu i zadrže svoje zaposlene, i da se “prestane sa zaplašivanjem zaposlenih u stranim privatnim kompanijama”. (Blic.rs)

Ostavite komentar