Naslovnica Zanimljivosti 135 eura stiže prije očekivanog: Prva uplata za radnike u martu, A...

135 eura stiže prije očekivanog: Prva uplata za radnike u martu, A UPLATA ZA SVE PUNOLJETNE GRAĐANE OD APRILA!

52
0

135 eura stiže prije očekivanog: Prva uplata za radnike u martu, A UPLATA ZA SVE PUNOLJETNE GRAĐANE OD APRILA!

Novi paket ekonomskih mjera u Srbiji vrijedan je 2,5 milijardi eura, a prve pare na računu, već u martu, dobiće preduzetnici i vlasnici malih i srednjih preduzeća. Oni će novac dobijati i u aprilu i u maju, a od maja kreće i novčana pomoć za građane.

Svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim i srednjim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara. Država će im za svakog radnika isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade koja danas iznosi oko 32.000 dinara mjesečno.

Dakle, već u martu privrednici će dobiti po 16.000 (oko 135 evra) dinara za svakog zaposlenog, a isti slučaj biće i u aprilu i maju, kada će dobiti još ukupno 32.000 dinara (oko 270 evra).

Kada je ijreč o velikim preduzećima, još ne postoji odluka o tome hoće li i njih država pomagati. Rade se analize, a dosadašnje su pokazale da je kod velikih preduzeća 25 njih imalo pad veći od 70 odsto, dok je kod malih preduzeća više od 10.000 zabeležilo akav pad.

“Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći”, rekao je ministar Siniša Mali.

Kao i kod prethodnog paketa mera, pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici.

Najavljena je i takozvana sektorska podrška, za delatnosti koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa, pa će tako prevoznici dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest mjeseci. To je podrška za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

Podršku u vidu direktne novčane pomoći dobiće i svi punoljetni građani Srbije. Već u drugoj polovini aprila moći će putem kol centra i sajta trezora Srbije da se prijave za pomoć države od dva puta po 30 eura-

Sa prijavljivanjem će se krenuti u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine. Ko se prijavi za prvih 30 eura, automatski će dobiti i drugih 30 eura. Nije potrebno dva puta se prijavljivati. Penzionerima slijedi i dodatnih 50 eura. Taj “bonus” biće isplaćen najstarijima u septembru.

Oni neće morati da se prijavljuju uopšte, jer postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima. Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. I za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja. (blic.rs)

Prethodni članakŽelite izgubiti kilograme bez mnogo muke? Kupus dijeta je idealna za Vas. Pripremite ovaj prirodan trik i nećete se pokajati (RECEPT)
Sljedeći članak(VIDEO) OVO JE MAJKA MILORADA DODIKA, PJEVAJU ZAGRLJENI: Zorica Dodik objavila snimak, POGLEDAJTE KOLIKO LIČE!