OVO JE PRVI ZNAK DA VAM PRIJETI INFARKT: Srpski kardiolog otkrio 2 stvari koje mogu da vam spase život!

Dr Ivan Stojanović, specijalista za bolesti srca i krvnih sudova, daje važne savjete za prvu pomoć kod srčanog udara.

Znake infarkta nije uvijek lako prepoznati, ali neki od njih su ipak tipični. Simptomi su, prije svega, veoma jak bol u ruci, vratu pa čak i vilici, kao i osjećaj vreline ili pritiska u grudima. Od siline tegoba, oboljeli može ostati bez vazduha, ali ono što treba hitno uraditi može doslovno da mu spasi život.

Govoreći o jednostavnim sredstvima zaštite srca i krvnih sudova, prof. dr Ivan Stojanović, kardiolog Instituta “Dragiša Mišović” objašnjava da je veoma važno spriječiti stvaranje tromba.

To se može učiniti običnom šetnjom, blagotvornim kretanjem koje podstiče cirkulaciju i može da zaštiti organizam od fatalnog začepljenja krvnih sudova. Ako do infarkta ipak dođe, treba hitno da uradite dvije stvari.

Jedna je da pozovete hitnu pomoć, jer je lekarska intervencija najznačajnija u prvih sat vremena. Druga je da popijete aspirin, lijek koji utiče na brzo širenje krvnih sudova.

“Nije dobro uzimati aspirin redovno i na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom”, rekao je dr Ivanović, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva. “To je ipak lijek a ne suplement.” Međutim, treba uvijek da ga imate u kući, jer može da bude spasonosan u ovakvim situacijama. (Novi.ba/Mondo.rs)

Ostavite komentar