Je li novi soj koronavirusa stigao u BiH?

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je za da trenutno imamo stabilizaciju epidemiološke situacije, te da nema informacija da li je novi soj virusa stigao u BiH.

“Trenutno imamo stabilizaciju situacije i to je jako bitno, ali želimo da bude mnogo bolja. Već duži vremenski period imamo iste mjere i to je jedan kontinuitet koji je rijedak u svijetu i dao je rezultate. Na taj način smo sačuvali zdravstveni sistem i mogućnost da svakom pacijentu pružimo zdravstvenu uslugu u slučaju pojave zaraže. Mjere su očigledno dale rezultate”, kaže Zeljković za ATV.

Građani su prepoznali sve apele i to koliko je bitno da se poštuju mjere, ističe Zeljković.

“Nije samo broj pozitivnih nego i broj hospitalizovanih je konstantan i to nam daje nadu za boljoj epidemiološkoj situaciji”.

On kaže da trenutno nemamo podatak da li je britanski soj virusa korona stigao u BiH.

“Trenutno nemamo podatak da je britanski soj stigao u BiH. Nismo imali ubrzano širenje virusa u lokalnim zajednicama i to su i dalje oni brojevi na koje smo navikli, ali sa oprezom pristupamo kada govorimo o samoj pojavi novog soja. Studije su pokazale da se mnogo brže širi i zaraži veći broj građana”, rekao je Zeljković. /Izvor: fokus.ba/

Ostavite komentar