Naslovnica Zanimljivosti Cazin.net ekskluzivno objavljuje: Kako izgleda ilegalan neuspješan prelazak iz USK u EU...

Cazin.net ekskluzivno objavljuje: Kako izgleda ilegalan neuspješan prelazak iz USK u EU (VIDEO)

171
0

Cazin.net ekskluzivno objavljuje: Kako izgleda ilegalan neuspješan prelazak iz USK u EU (VIDEO)

Iako se na području USK nalaze mnoge međunarodne organizacije koje su dobile ogromna sredstva za brigu o migrantskoj populaciji, zadnjih dana, uz ekstremno hladno vrijeme, mnogi od migranata, njih stotine nalaze se u divljim kampovima u Krajini.

Suočeni sa teškim uvjetima, mnogi od njih se odlučuju na put ka Republici Hrvatskoj i EU zemljama unatoč ekstremno niskim temperaturama ovih dana.

Kamera našeg saradnika, Ademira Veladžića, zabilježila je trenutak odlaska više porodica sa malom djecom prema Republici Hrvatskoj.

Večernji sati, debeli minusi, djeca u dječim kolicima su svakodnevna pojava u gradovima u USK, te se iz svega može vidjeti da BiH vlasti i navedene organizacije nisu u stanju i ne kontroliraju proces migracija unutar BiH.

U prilog tome svjedoči i porast divljih naselja u samim gradovima u blizini sa Republikom Hrvatskom, a Velika Kladuša i Bihać su najviše pod pritiskom kao i mnoga okolna sela poput Bosanske Bojne.

Pritisak migracija unutar USK zimi i u proljeće doseže svoj vrhunac i ekskalira dovodeći i lokalnu populaciju u izuzetno tešku situaciju tokom zimskog perioda jer se situacija usložnjava iz dana u dan, a rješenje se u nekom skorom vremenskom okviru ne može pronaći jer adekvatnih lokacija za smještaj, kao i ravnomjeran smještaj na području BiH je nemoguća misija u ovom trenutku.

To je naglasio i ministar sigurnosti Selmo Cikotić, koji je izjavio da će se migrantska kriza rješavati godinama.
Da li će građani USK imati strpljenja čekajući da se riješi pitanje migracija ili će i oni prema EU zemljama ostaje da se vidi. /Video i foto: Ademir V./cazin.net/

Prethodni članak(VIDEO) Uzeo je da vari veliku metalnu cjev, ono što su mu kolege smjestile natjerat će vam suze na oči
Sljedeći članakTužne vijesti iz Istanbula: Preminuo maleni Vedad Ahmetović