“VELIKI BROJ PUTOVANJA NIJE DOZVOLJEN” Nemačka pooštrila uslove ulaska, a nova pravila važe za građane Srbije

Budući da se epidemiološka situacija u Nemačkoj ne smiruje, za ulazak u ovu zemlju i dalje važe rigorozne mere na granici, a to se između ostalog odnosi i na putnike iz Srbije.

Putovanja u Nemačku u turističke svrhe nisu dozvoljena, a opšta preporuka je da se odustane od putovanja koja nisu preko potrebna.

Za veliki broj zemalja, među kojima je i Srbija, ograničen je ulazak u Nemačku. Tim povodom ambasada Nemačke u Beogradu podseća naše državljane koji su uslovi za ulazak u ovu zemlju.

Pod kojim uslovima državljani Srbije mogu da putuju za Nemačku?

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Nemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Nemačku.

Međutim, preporučuje se izbegavanje putovanja sa namerom kratkotrajnog boravka u zemlji.

U nastavku su navedeni uslovi pod kojima je omogućen ulazak za kratkotrajan boravak u Nemačkoj, s tim da Ambasada ne preuzima garanciju za potpunost navedenih informacija, već preporučuje putnicima da pre svakog ulaska u Nemačku provere detaljne informacije za put objavljene na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za ulazak članova porodice sa srpskim državljanstvom za privremenu posetu porodici važi sledeće:

Članovi užeg kruga porodice sa srpskim državljanstvom (supružnici, partneri iz registrovanih životnih zajednica i maloletna deca ili roditelji maloletne dece) koji su u braku/registrovanoj životnoj zajednici sa nemačkim državljaninom, državljaninom Evropske unije ili srpskim državljaninom koji ima boravišnu dozvolu za Nemačku imaju pravo, bez vize, da putuju u privremenu posetu porodici.

Dužni su da prilikom ulaska u Nemačku dokažu svoju pripadnost užem krugu porodice stavljanjem na uvid međunarodnih isprava izdatih u Srbiji ili isprava izdatih u Nemačkoj (na primer, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih).

Članovi porodice prvog i drugog stepena koji ne spadaju u uži krug porodice (punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre i baka i deda) državljana Nemačke, Evropske unije ili državljana Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, načelno imaju pravo da uđu u Nemačku isključivo u svrhu privremene posete porodici, ukoliko postoji hitan razlog za to putovanje (kao što je recimo rođenje deteta, venčanje ili sahrana).

Dužni su da prilikom ulaska u zemlju stave na uvid potvrdu/ispravu kojom dokazuju hitan razlog, neposredni vremenski kontekst za odlazak u posetu i rodbinsku vezu (izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih…)

Dalja rodbina sa srpskim državljanstvom nema pravo za ulazak u zemlju.

Takođe, srpskim državljanima koji bez vize zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza moraju kratkotrajno da borave u Nemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u Nemačku jedino ako neophodnost putovanja mogu dokazati stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

Prijava, negativan test, kućna samoizolacija

Pored toga, i dalje važi digitalna prijava ulaska, obaveza testiranja pre izlaska iz zemlje i obaveza kućne samoizolacije.

Državljani Srbije dužni su da se pre izlaska iz zemlje elektronski prijave preko linka: http://www.einreiseanmeldung.de/

Po obavljenoj registraciji dostavlja se elektronska potvrda u pdf-formatu koju su dužni da stave na uvid prevozniku prilikom čekiranja za let kao i nemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju.

Nadalje, državljani Srbije od navršene 6. godine života već su prilikom ulaska u Nemačku dužni da poseduju negativan rezultat testa na prisustvo virusa korona.

U slučaju da putuju uz pomoć prevoznika (npr. avionom) dužni su da prevozniku potvrdu stave na uvid pre izlaska iz zemlje. Bez negativnog rezultata testa ulazak u avion neće se odobriti.

Pored toga, sva lica koja iz Srbije ulaze u Nemačku dužna su da se neposredno po ulasku u zemlju najkraćim putem upute kući ili u drugi prikladni smeštaj i da tamo neprekidno borave u trajanju od deset dana od ulaska u zemlju (kućna samoizolacija).

Najranije peti dan po ulasku u zemlju imaju pravo da napuste karantin, ukoliko ponovni test na prisustvo virusa korona bude negativan.

Iz Ambasade podsećaju da u slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi sa pandemijom, u ovom trenutku se ne isključuje mogućnost da Nemačka neće usvojiti dodatne mere ograničenja ulaska u zemlju ili zaoštriti postojeće mere.

To znači da i hitan razlog za putovanje ili već izdata viza još uvek ne proizvode pravo na ulazak u Nemačku. Stoga, putnicima se preporučuje da prilikom svakog odlaska u Nemačku imaju kompletnu dokumentaciju koja svedoči o svrsi putovanja i da je, na zahtev, stave na uvid graničnoj policiji. (srbijadanas.com/foto:print screen srbijadanas.com)

 

Ostavite komentar