Naslovnica Zanimljivosti “VELIKI BROJ PUTOVANJA NIJE DOZVOLJEN” Nemačka pooštrila uslove ulaska, a nova pravila...

“VELIKI BROJ PUTOVANJA NIJE DOZVOLJEN” Nemačka pooštrila uslove ulaska, a nova pravila važe za građane Srbije

28
0

“VELIKI BROJ PUTOVANJA NIJE DOZVOLJEN” Nemačka pooštrila uslove ulaska, a nova pravila važe za građane Srbije

Budući da se epidemiološka situacija u Nemačkoj ne smiruje, za ulazak u ovu zemlju i dalje važe rigorozne mere na granici, a to se između ostalog odnosi i na putnike iz Srbije.

Putovanja u Nemačku u turističke svrhe nisu dozvoljena, a opšta preporuka je da se odustane od putovanja koja nisu preko potrebna.

Za veliki broj zemalja, među kojima je i Srbija, ograničen je ulazak u Nemačku. Tim povodom ambasada Nemačke u Beogradu podseća naše državljane koji su uslovi za ulazak u ovu zemlju.

Pod kojim uslovima državljani Srbije mogu da putuju za Nemačku?

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Nemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Nemačku.

Međutim, preporučuje se izbegavanje putovanja sa namerom kratkotrajnog boravka u zemlji.

U nastavku su navedeni uslovi pod kojima je omogućen ulazak za kratkotrajan boravak u Nemačkoj, s tim da Ambasada ne preuzima garanciju za potpunost navedenih informacija, već preporučuje putnicima da pre svakog ulaska u Nemačku provere detaljne informacije za put objavljene na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za ulazak članova porodice sa srpskim državljanstvom za privremenu posetu porodici važi sledeće:

Članovi užeg kruga porodice sa srpskim državljanstvom (supružnici, partneri iz registrovanih životnih zajednica i maloletna deca ili roditelji maloletne dece) koji su u braku/registrovanoj životnoj zajednici sa nemačkim državljaninom, državljaninom Evropske unije ili srpskim državljaninom koji ima boravišnu dozvolu za Nemačku imaju pravo, bez vize, da putuju u privremenu posetu porodici.

Dužni su da prilikom ulaska u Nemačku dokažu svoju pripadnost užem krugu porodice stavljanjem na uvid međunarodnih isprava izdatih u Srbiji ili isprava izdatih u Nemačkoj (na primer, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih).

Članovi porodice prvog i drugog stepena koji ne spadaju u uži krug porodice (punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre i baka i deda) državljana Nemačke, Evropske unije ili državljana Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, načelno imaju pravo da uđu u Nemačku isključivo u svrhu privremene posete porodici, ukoliko postoji hitan razlog za to putovanje (kao što je recimo rođenje deteta, venčanje ili sahrana).

Dužni su da prilikom ulaska u zemlju stave na uvid potvrdu/ispravu kojom dokazuju hitan razlog, neposredni vremenski kontekst za odlazak u posetu i rodbinsku vezu (izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige rođenih…)

Dalja rodbina sa srpskim državljanstvom nema pravo za ulazak u zemlju.

Takođe, srpskim državljanima koji bez vize zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza moraju kratkotrajno da borave u Nemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u Nemačku jedino ako neophodnost putovanja mogu dokazati stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

Prijava, negativan test, kućna samoizolacija

Pored toga, i dalje važi digitalna prijava ulaska, obaveza testiranja pre izlaska iz zemlje i obaveza kućne samoizolacije.

Državljani Srbije dužni su da se pre izlaska iz zemlje elektronski prijave preko linka: http://www.einreiseanmeldung.de/

Po obavljenoj registraciji dostavlja se elektronska potvrda u pdf-formatu koju su dužni da stave na uvid prevozniku prilikom čekiranja za let kao i nemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju.

Nadalje, državljani Srbije od navršene 6. godine života već su prilikom ulaska u Nemačku dužni da poseduju negativan rezultat testa na prisustvo virusa korona.

U slučaju da putuju uz pomoć prevoznika (npr. avionom) dužni su da prevozniku potvrdu stave na uvid pre izlaska iz zemlje. Bez negativnog rezultata testa ulazak u avion neće se odobriti.

Pored toga, sva lica koja iz Srbije ulaze u Nemačku dužna su da se neposredno po ulasku u zemlju najkraćim putem upute kući ili u drugi prikladni smeštaj i da tamo neprekidno borave u trajanju od deset dana od ulaska u zemlju (kućna samoizolacija).

Najranije peti dan po ulasku u zemlju imaju pravo da napuste karantin, ukoliko ponovni test na prisustvo virusa korona bude negativan.

Iz Ambasade podsećaju da u slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi sa pandemijom, u ovom trenutku se ne isključuje mogućnost da Nemačka neće usvojiti dodatne mere ograničenja ulaska u zemlju ili zaoštriti postojeće mere.

To znači da i hitan razlog za putovanje ili već izdata viza još uvek ne proizvode pravo na ulazak u Nemačku. Stoga, putnicima se preporučuje da prilikom svakog odlaska u Nemačku imaju kompletnu dokumentaciju koja svedoči o svrsi putovanja i da je, na zahtev, stave na uvid graničnoj policiji. (srbijadanas.com/foto:print screen srbijadanas.com)

 

Prethodni članak(VIDEO) “NEDOPUSTIVO JE DA TAKO IZGLEDAŠ SA 23 GODINE!” Žiri brutalno isprozivao takmičarku Zvezda Granda, NIJE JOJ BILO DOBRO!
Sljedeći članakDa li je tvoj vid dovoljno dobar da pronađeš uljeza za manje od 10 sekundi?