NEMA VIŠE SLOBODNOG PROLAZA KROZ EU! Države uvele restrikcije na granicama

NEMA VIŠE SLOBODNOG PROLAZA KROZ EU! Države uvele restrikcije na granicama

Veliki broj zemalja EU odlučio je da pooštri restrikcije na granici kako bi se usporilo širenje virusa korona i zaustavio porast broja zaraženih mutiranim sojevima, a među njima se nalaze Francuska, Njemačka, Češka, Portugal, Belgija.

U Francuskoj će od nedjelje biti uvedenenove restrikcije na ulazak u zemlju kako bi se usporilo širenje korona virusa i “uvoz” novih sojeva. Sva putovanja izvan EU koja nisu neophodna će biti zabranjena, a zahtjevi za testiranjem putnika u okviru bloka biće pooštreni.

Njemačka će od nedjelje uvesti zabranu na ulazak u zemlju za većinu putnika koji dolaze iz zemalja snažno pogođenih novim mutiranim sojevima. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Irska, Portugal, Brazil, Južna Afrika, Lesoto i Esvantini, a očekuje se da će mjere biti na snazi do 17. februara.

Ulaske u zemlju koji nisu nužni od nedjelje će zabraniti i Češka, u pokušaju da spreči prodor mutiranih sojeva.

Vlasti Portugalije su svojim građanima u četvrtak zabranile sva putovanja koja nisu neophodna, a mera će biti na snazi tokom dvije nedjelje.

U Belgiji su od srijede zabranjena sva putovanja iz zemlje do 1. marta, osim u nužnim slučajevima.

Za razliku od ovih zemalja, vlada Italije je u petak saopštila da će od ponedjeljka više područja biti klasifikovano kao zone u kojima važi manje restrikcija, uprkos upozorenjima ljekara. Nijedan region više neće biti u crvenoj zoni u kojoj važe najstrože mjere kada je riječ o putovanjima i radu preduzeća. /Izvor:novi.ba/

Odgovori

scroll to top