Ukoliko putujete van BiH, ova pravila morate znati

Zbog spriječavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu.

Od 12. avgusta prošle godine u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na virus SARS-COV-2 omogućen je za državljane Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici, koji su državljani drugih zemalja.

Evropska unija

Od jula EU odobrava ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina. Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

Hrvatska

Putnici iz država (u kategoriji neobaveznih putovanja) u kojima je zabilježen novi soj koronavirusa morat će na ulasku u Hrvatsku imati negativan PCR test i idu u karantin 14 dana. Zasad to vrijedi za Veliku Britaniju u Južnu Afriku.

Osobe koje voze humanitarnu pomoć u Hrvatsku ili imaju namjeru volontirati moći će ući u državu bez testa, a odluku o tome donosit će Stožer.

Putnici iz trećih zemalja, koji imaju neodgodive obaveze u Hrvatskoj (prisustvovanje sahranama, liječenje, javljanje na poziv državnim tijelima), također će imati mogućnost ući bez testa i moći će ostati maksimalno 12 sati.

Odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na europske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa. Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Evropi.

Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa. Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

Slovenija

Državljani BiH koji žele ući u Sloveniju moraju posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili idu u obaveznu karantinu u trajanju od 10 dana.

Srbija

Srbija je otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH, bez testa na COVID.

Crna Gora

Od 12. januara svi koji ulaze u Crnu Goru mogu ulaziti bez testa na Covid u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Granični prijelaz Metaljka otvoren je od 07 do 19 sati.

Sjeverna Makedonija

Od 12.10.2020. god. državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Sjevernu Makedoniju mogu ulaziti bez PCR testa na Covid prenosi Avaz.

Od 17. 06. 2020.god. otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim drzavljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani drzavljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita.

Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim drzavljanima nije potreban PCR test. (Crna-hronika.info)

Ostavite komentar