SRBE VRAĆAJU S GRANICE: U ovu državu ne možete da uđete čak i ako imate negativan PCR test?

Srbi u Njemačku ne mogu da uđu čak ni ako imaju negativan PCR test i ostale potrebne dokumente, pošto Njemačka ima diskreciono pravo da zbog pandemije virusa korona vrati svakog sa granice.

Na sajtu Ambasade Njemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako. Ulazak u Njemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procjene službenika na pasoškoj kontroli. Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska državljana Srbije njemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa.

Zato, ako planirate da idete u Nemačku kod dece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju – navodi jedan list i dodaje da je takvu neprijatnost doživjela prije dva dana jedna starija Beograđanka iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Njemačku.

Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snaju, ali i tek rođenog unuka.

– Nijemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na njihovoj granici, a nemaju boravak u toj zemlji. Išla sam za Berlin „Er Srbijom“ i na pasoškoj kontroli dala svu potrebnu dokumentaciju. Imala sam sve što piše na sajtu ambasade da je potrebno – regularan pasoš, negativan PCR test, star manje od 48 sati, pozivno pismo od sina da idem kod njega u posjetu, jer je dobio sina, kao i povratnu avio-kartu. Međutim, policajac na šalteru mi je odmah rekao da ne mogu da uđem u Njemačku i lupio mi pečat u pasošu koji označava deportaciju zbog kovida-19. Zašto i zbog čega je to odlučio nije mi rečeno. Nisam imala izbora, morala sam nazad kući, odmah istim avionom – kazala je ta Beograđanka.

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da državljani Srbije u vrijeme epidemije bez vize mogu putovati u Njemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevjenčani partneri… Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procjenu i odluku o ulasku u Njemačku uvijek donosi službenik granične policije.

U „Er Srbiji“ objašnjavaju da su uzrok ove situacije epidemija virusa korona i pooštrene mjere za sve putnike.

Njemačka ima diskreciono pravo da zbog trenutne situacije u svoju zemlju pusti koga želi. Ove mjere su donijete zbog trenutne kovid situacije. Oni sami procjenjuju i odlučuju da li možete da uđete u zemlju ili ne, bez obzira na to što imate i negativan PCR test i sva potrebna dokumenta. To, naravno, ne važi za državljane njihove zemlje ili strane državljane koji imaju prijavljen boravak u Njemačkoj – ističu u ovoj avio-kompaniji. Inače, slično ćete proći ukoliko krenete i u bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Slobodna putovanja za sada su nam moguća samo u Bugarsku. (blic.rs/pink.rs)

Ostavite komentar