Evo kako iz BiH, Srbije i Crne Gore možete putovati u posjetu u Njemačku? Iznimci važe za konkretne i hitne porodične razloge!

Zbog sve veće procedure i uvođenjem novih mjera i pravila, postavlja se pitanje, kako uopće iz trećih zemalja putovati u Njemačku. Naravno to je moguće, ali uz ovo proceduru. Prenosi In Focus.

TREBA NAPOMNUTI: Putovanje turistički nisi dozvoljena, ali uz određene iznimke i za užu porodicu to je moguće.

„Putovanja u svrhu posjete ili turistička putovanja trenutno načelno više nisu moguća. Iznimci važe za konkretne i hitne porodične razloge. U ovom slučaju molimo da uzmete u obzir propise o koroni one savezne pokrajine koja je krajnje odredište Vašeg putovanja. To isto važi i za posjete Vašoj rodbini. Molimo da povedete računa o tome da iznimci važe samo za članove najuže porodice, odnosno za (punoljetnu) djecu, roditelje, roditelje punoljetne djece, braću i sestre i nane odnosno bake i djedove.“

Za putovanje u Njemačku trebat će vam digitalna prijava ulaska u Njemačku, garantno pismo i negativan antigenski test:

Digitalna prijava ulaska u Njemačku:

Kako bi zdravstveni zavodi bili u stanju kontrolirati poštivanje karantene i preduvjete za izuzimanje od obveze karantene u skladu sa zakonodavstvom Saveznih pokrajina morate ispuniti Digitalnu prijavu ulaska u Njemačku. Vaši podaci o putovanju i podaci za kontakt bit će proslijeđeni zdravstvenom zavodu koji je nadležan za Vaše mjesto boravka kako bi isti mogao stupiti u kontakt s Vama. . Digitalnu prijavu možete naći: OVDJE i naravno nositi dokaz o tome sa sobom.

Garantno pismo:

Garantno pismo možete pronaći OVDJE. Također garatno pismo morate ispravno ispuniti i ovjeriti kod notara u Njemačkoj. Tu kopiju morate također isprintati i tokom putovanja imati kod sebe.

Negativan korona test:

Također za ulaz u Njemačku vam je potreban negativan PCR test, koji je urađen u nekoj od priznatih laboratorija, ne stariji od 48 sati. Djeca do 6 godina ne trebaju PCR test. I pored negativnog testa dužni ste biti u karanteni najmanje pet dana te sa drugim testom u Njemačkoj prekinuti karantenu ili ste obavezni provesti deset dana u karanteneni bez drugog testa. Ako želite da vam u posjetu dođe bračni partner i djeca, moguće je uz vašu kopiju vize i pasoša, vjenčanog lista i rodnog lista djeteta ili djece.

Važna napomena: Savezne države Njemačke također imaju svoje zakone i mjere, koje se razlikuju od drugih saveznih država. (njemacka-posao.com/foto:print screen njemacka-posao.com)

Ostavite komentar