POZNATO JE KOJE GODIŠTE NAJVIŠE UMIRE OD KORONE: Ovo je ČUDNO!

Kovid 19 je opasan ne samo za starije, već i za odrasle sredovečnih godina, prema studiji koju je sproveo Dartmut objavljenoj u European Journal of Epidemiology.

“Za osobu srednjih godina rizik od smrti od kovida 19 je oko 100 puta veći od smrti od automobilske nesreće”, objašnjava vodeći autor Endru Levin, profesor na Dartmut koledžu.

“Uopšteno govoreći, vrlo malo dece i mladih odraslih umire od kovida 19. Međutim, rizik je sve veći za sredovečne i starije odrasle osobe. Šanse da infekcija postane fatalna su samo 1:10 000 u dobi od 25 godina, dok te šanse su otprilike 1:100 u 60. godini, 1:40 u 70. godini i 1:10 u 80. godini”, dodaje on.

Ovi nalazi predstavljaju rezultate sistematskog pregleda više od 1.000 istraživačkih radova i dokumenata vlada zapadnih zemalja objavljenih pre 18. septembra 2020. Istraživački tim je identifikovao 27 studija koje su bile reprezentativne za opštu populaciju, pokrivajući 34 geografske lokacije u SAD-u, Kanadi, Aziji i Evropi.

Nalazi su veoma relevantni jer ukupan broj smrtnih slučajeva od kovida 19 u SAD-u nastavlja da raste, a slična je situacija i u evropskim zemljama.

“Gotovo 40 procenata smrtnih slučajeva od kovida 19 u SAD-u dogodilo se među onima starosti od 45 do 74 godine, dok se gotovo 60 procenata dogodilo među starijima od 75 godina. Nasuprot tome, deca i mladi (mlađi od 45 godina) čine manje nego 3 procenta smrtnih slučajeva od kovida 19 u SAD”, objasnio je Levin.

Profesor je takođe naglasio praktične implikacije rezultata istraživanja njegovog tima.

“Praktikovanje osnovnih mera predostrožnosti – uključujući nošenje maske, održavanje socijalnog distanciranja i često pranje ruku – presudno je za zaštitu sebe, porodice, prijatelja i članova zajednice od ove veoma smrtonosne bolesti”, savetuje. (Espreso.rs/news.dartmouth.edu)

Ostavite komentar