NOVA MERA U AUSTRIJI! Od ponoći iz kuće nikako ne smeju bez jedne stvari!

NOVA MERA U AUSTRIJI! Od ponoći iz kuće nikako ne smeju bez jedne stvari!

U Austriji su, od ponoći, stupile na snagu dalje pooštrene mere u borbi protiv koronavirusa. Nakon što je dnevni broj novozaraženih u Austriji ostao na konstantno visokom nivou, ali i zbog pojave britanskog soja koronavirusa, austrijske vlasti donele su odluku o pooštravanju dosadašnjih mera zaključavanja, pa od ponoći svi građani stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske visokog nivoa zaštite.

FFP2 maske moraju se nositi u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod automehaničara.

Ova vrsta maske mora se nositi na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako se lice vozi automobilom sa drugom osobom koja nije iz njegovog domaćinstva.

Od ove mere izuzeti su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose. Ko prekrši obavezu nošenja FFP2 maske moraće da računa sa novčanom kaznom u iznosu od 25 evra. Pored toga, odlukom Vlade povećana je obaveza distanca između osoba različitih domaćinstava sa jednog na dva metra.

– Poboljšana zaštita građana maskama FFP2 i udvostručenjem distance su ispravan odgovor na novi soj virusa koji se širi Austrijom i koji povećava rizik od zaraze – rekao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Takođe, odlukom Vlade, proširen je i krug profesija u kojima zaposleni moraju nedeljno da se testiraju na koronavirus. Tako pored medicinskog osoblja i negovatelja sada na redovno, jednonedeljno testiranje, moraju zaposleni u prodavnicama, nastavnici, radnici u skladištima, osobe u javnim službama koje primaju stranke, ali i profesionalni sportisti.

Ko se ne bude testirao moraće na poslu da nosi FFP2 masku, dok će za testirana lica biti dovoljna dosadašnja maska. Medicinski radnici i negovatelji, i pored testiranja moraće da nose FFP2 maske.

Inače, FFP2 maske počele su prošle nedelje da se prodaju i u supermarketima koji se utrkuju u ceni od 50 do 59 centi, ali neki ograničavaju i broj maski po kupcu. Neki supermarketi najavili su da će prva tri dana od stupanja na snagu obaveze svojim kupcima poklanjati po jednu FFP2 masku. (srbijadanas.com)

Odgovori

scroll to top