Mladi / Ovaj grad nema problem s natalitetom, “čudo” su i na evropskom nivou

Od 170 općina u Srbiji, Novi Pazar je u samom vrhu onih koji su tokom prethodne godine imali pozitivan prirodni priraštaj u odnosu na broj umrlih, uprkos aktuelnoj pandemiji smrtonosne zarazne bolesti COVID-19, pokazuju podaci Matične službe Gradske uprave Novi Pazar.

Više od deceniju u Novom Pazaru bilježe veći procenat živorođenih u odnosu na umrle, pa je tako stopa nataliteta, prema broju stanovnika, gotovo uvijek duplo veća od stope mortaliteta.

 Broj upisanih živorođenih u najvećem gradu regije Sandžak premašuje 2.200, a samo je u novopazarskom porodilištu tokom 2020. godine rođeno 1.898 beba.

“U Novom Pazaru je u matičnu knjigu rođenih tokom 2020. godine upisano 2.226 beba, pa se na osnovu toga možemo pohvaliti pozitivnim prirodnim priraštajem. Ono što je podatak koji hrabri, a zbog kojeg smo srećni je to da uprkos pandemiji koronavirusa nije opao broj parova koji su sklopili brak pred našim matičarima. U prethodnoj godini sklopljeno je 620 brakova, što je na istom nivou od 2019. godine”, rekla je zamjenica matičara u Gradskoj upravi Novi Pazar Minela Lekić.

Protekle godine, kao i u mnogim gradovima u svijetu i u Novom Pazaru je povećan procenat smrtnosti, što je direktna posljedica i dalje aktuelne pandemije koronavirusa.

Prema dostupnim podacima, Javno-komunalno preduzeće “Gradska čistoća” organizovalo je protekle godine 218 dženaza (sahrana) više u odnosu na 2019. godinu.

Novi Pazar je prema starosnoj strukturi stanovništva jedan od najmlađih gradova u Evropi. Polovinu stanovništva tog grada čine mlađi od 35 godina.

Prema statističkim podacima u Republici Srbiji godišnje od 35.000 do 38.000 ljudi više umre nego što se rodi. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Ostavite komentar