Nakon što je djevojčica iz Italije stradala zbog izazova na TikToku, platforma pooštrava pravila

Italija je naredila aplikaciji TikTok da blokira račune korisnika iz Italije čiju dob ne mogu provjeriti, nakon smrti 10-godišnje djevojčice koja je učestvovala u izazovu na ovoj platformi.

Iako se TikTok obvezao zabraniti registraciju za djecu mlađu od 13 godina, iz Italije navode da je lako zaobići ovo pravilo.

Kao rezultat toga, navodi se da TikTok mora blokirati neprovjerene korisničke račune do 15. februara.

Nije bilo odgovora iz TikToka koji je u vlasništvu kineskog ByteDancea i kojem brzo raste popularnost širom svijeta, a posebno među tinejdžerima.

Odluka iz Italije uslijedila je nakon smrti djevojčice u Palermu na Siciliji od gušenja. Njeni roditelji su kazali da je učestvovala u izazovu na TikToku, stavljajući kajš oko vrata i zadržavajući dah dok se snima telefonom.

Tužioci su otvorili istragu o mogućem podsticanju na samoubistvo i istražuju mogućnost da ju je neko pozvao da učestvuje u izazovu.

Također, navodi se da je TikToku zabranjeno dalje obrađivati ​​korisničke podatke za koje ne postoji apsolutna sigurnost u starost i usklađenost s odredbama vezanim za dob.

Što znači da korisnici neprovjerenih računa više neće moći dijeliti video snimke niti komunicirati s drugim ljudima putem ove platforme. /Izvor:  Klix.ba/cazin.net/

Ostavite komentar