Migranti izazivaju haos u BiH: Palili, tukli policiju, štrajkovali glađu…

Migranti jesu odgovorni za ovo što se desilo, ali šta je država uradila da ne dođe do toga, kaže Kržalić

Proteklih šest mjeseci migranti su izazvali brojne incidente, posebno u Bihaću, Sarajevu. Palili su kampove tukli se, napadali policiju, pripadnike IOM-a…

Još je niz pojedinačnih incidenata koje su pravili, a među kojima je i zločin ubistva Jasmina Berovića na Ilidži 17. novembra. Napravili su i brojna razbojništva.

Profesor na Fakultetu za sigurnosne studije u Sarajevu i čelnik Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić rekao je za “Avaz” da je od početka migrantske krize ukazivao na pogrešan pristup upravljanja migracijama u BiH.

– Mi smo ukazivali na to da sadašnji pristup otvorenih kampova nije dobar. Odnosno, nije dobar zajednički boravak ljudi iz različitih profila i područja na jednom mjestu. Ovaj se problem mora riještiti. Migranti jesu odgovorni za ovo što se desilo, ali šta je država uradila da ne dođe do toga – kaže Kržalić.

Podsjećamo na samo neke od incidenata koje su pravili u posljednje vrijeme.

Napali uposlenike IOM-a i prevrnuli tri policijska vozila

Dva povrijeđena policajca i jedan uposlenik IOM-a epilog je haosa koji se sinoć dogodio u migrantskom kampu u Blažuju.

U neredima je učestvovalo 2.000 migranata, koji su gađali kamenicama i prevrnuli tri policijska automobila. Ukupno je oštećeno 20 službenih vozila.

U rušilačkom pohodu pričinjena je i šteta na više službenih vozila IOM-a, a uništene su i prostorije u sklopu kampa gdje stoji kompjuterska oprema koju koristi IOM.

Podsjećamo, radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali su da u drugi kamp premjeste jednog migranta koji je narušavao red i koji je vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su pokušali da ga nasilno oslobode, nakon čega je došlo do sukoba.

Izazvali požar u Blažuju

Migranti su i 8. januara napravili haos u centru u Blažuju kada su izazvali požar.

Izgorio je najmanje jedan objekt, a migranti su, u panici, istrčali vani. Na sreću vatrogasci su uspjeli spasiti ostale šatore da ne izgore u plamenu.

Protest i štrajk glađu 1. januara

Oko 200 migranata i izbjeglica koji se nakon paljenja kampa “Lipe”, prvog dana ove godine protestirali su i tražili pomoć međunarodnih nevladinih organizacija.

Štrajkovali su glađu nezadovoljni odnosnom prema njima te odbijali bilo kakvu saradnju. Migranti su Novu godinu proveli na otvorenom, nakon što su 30. decembra vraćeni u kamp “Lipa”.

U “Lipu“ su potom stigli kamiona sa vojnim šatorima koji su postavili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a na osnovu odluke Predsjedništva BiH.

Migrati i izbjeglice su 28. decembra trebali biti prebačeni autobusima iz Lipe na drugu lokaciju, nakon što je u privremenom migrantskom kampu 23. decembra izbio požar u kojem je izgorjelo nekoliko šatora.

Prethodno su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) počeli sa povlačenjem osoblja iz kampa, najavljujući da prestaju sa svim servisima koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u tom kampu.

Zapalili kamp “Lipa” krajem prošle godine

Migranti koji borave na području USK 24. decembra zapalili su migrantski kamp „Lipa“.

Tome je prethodilo odbijanje lokalnih vlasti i građana Bihaća da se migranti privremeno smjeste u kamp „Bira“ u Bihaću, dok se Lipa ne osposobi za zimski boravak.

Fotografije kampa u plamenu obišle su svijet.

Zapaljena su četiri šatora.

Brojni pojedinačni incidenti

Ubistva, pokušaji ubistava, masovne tučnjave, narušavanje javnog reda i mira, paljevine objekata su problemi sa kojima se građani susreću posljednjih godina.

Policijske agencije su ranije potvrdile da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.

Sarajevski istražitelji našli su se na mukama jer još nije utvrđen identitet migranta koji je 5. novembra prošle godine oko 22 sata nožem ubijen u sarajevskom naselju Buča Potok, a ubici također migrantu, još nema ni traga.

Kod migrantskog kampa u Blažuju 3. novembra prošle godine došlo je do masovne tučnjave. Potuklo se 20 migranata, nakon čega su mještani biili uznemireni. Dan prije izgorjele su dvije kuće kod Velike Kladuše u kojima su boravili migranti.

Sarajevsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvojice migranata iz Maroka Abdelganija Sakija (25) i Mohameda Rafika (24), obojica bez škole i zanimanja, jer su brutalno opljačkali dvije djevojke na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Pljačka se dogodila 31. jula prošle godine oko 1:20 sati. Djevojke A. K. i A. K. su sjedile na klupi u blizini mosta Ars Aevi. Migranti su im prišli te su im se najprije obratili sa: „ššššš“ gestikulirajući da šute. Potom su ih opljačkali.

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS te produžio pritvor državljanima Alžira Lotfi Fandiju (25) i Aimenu Abdougabru (18), koji su uhapšeni 18. septembra prošle godine zbog sumnje da su ubili migranta na Ilidži koji je bio vezan i zadavljen. /Izvor:  Avaz.ba/cazin.net/

Ostavite komentar