Ako planirate putovanje u Europsku uniju, ovo morate znati: EU uskoro uvodi tamnocrvene zone iz kojih bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantin!

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u petak uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Europe, tamnocrvene zone, iz kojih bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantin.

“Tamnocrvenom bojom označavale bi se zone u kojima je cirkulacija virusa na iznimno visokom nivou”, izjavila je Von der Leyen nakon završetka samita čelnika EU-a, koji je bio posvećen usklađivanju mjera u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Označavanje epidemioloških zona ne ovisi o državnim granicama. Von der Leyen kao primjer navodi slučaj da su u jednoj zemlji članice u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susjednoj s istom epidemiološkom situacijom. “U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli kupovati u drugu i tako pridonosili širenju virusa”, kaže Von der Leyen.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da se čelnici zemalja članica slažu da je potrebno razmotriti mogućnosti ograničenja putovanja koja nisu nužna.

“Uvjereni smo da se, kada je riječ o putovanjima koja nisu nužna, restrikcije trebaju razmotriti”, rekao je Michel, dodavši pritom da granice moraju ostati otvorene radi normalnog funkcioniranja jedinstvenog tržišta.

I Michel i Von der Leyen ističu opasnost od mutacije virusa, novih sojeva koji su mnogo zarazniji. Stoga postoji saglasnost da se poveća sekvenciranje genoma Covida-19 kako bi se na vrijeme prepoznale mutacije virusa. Čelnici su razgovarali i o potvrdama o vakcinisanju. Michel je rekao da postoji saglasnost oko standardiziranih potvrda u medicinske svrhe, ali da je zasad prerano govoriti o njihovoj drugoj namjeni.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis predložio je da te potvrde služe kao putovnice kako bi se oživio turizam. Michel ističe da je za to prerano sve dok ne bude vakcinisan dovoljno veliki broj ljudi, jer bi, u suprotnom, došlo do diskriminacije ljudi koji nisu ni imali priliku da se vakcinišu. bh-index.info

Ostavite komentar