OD PROLEĆA SE VRAĆAMO U NORMALAN ŽIVOT? Dr Janković otkrio šta je USLOV!

Zamenik generalnog direktora KC Niš prof. dr Radmilo Janković rekao je za “RTS” da vakcinacija pruža nadu da ćemo stati na put virusu i da postoji realna šansa da se u maju i junu vratimo normalnom životu. Vakcinacija u Nišu sprovodi na sedam punktova, ima dovoljno vakcina, a tokom noći stiglo je još 5.100 doza.

– Ovo je dobar zamah u vakcinaciji i pruža nadu da ćemo stati na put virusu – kaže doktor Janković.

Prema njegovim rečima, postoji realna šansa da se u maju i junu vratimo normalnom životu. Ukoliko bi se ovako nastavilo i narednih dana imali bismo ozbiljan zamah u imunizaciji, smatra Janković.

– Zdrastveni radnici u Nišu su se vakcinisali već prvih dana januara a od ponedeljka počinje revakcinacija. Imamo veliku zainteresovanost za drugi krug vakcinacije, drugim vakcinama, pa ćemo videti – kaže Janković.

Prema njegovim rečima, neposredno nakon Nove godine imali smo ohrabrujuće naznake da je broj pacijenata počeo da pada ali se taj trend, nažalost nije nastavio.

– I dalje imamo veliki broj pacijenata na lečenju, a čak 44 na odeljenjima intenzivne nege. Trend pada imamo ali ne u onoj meri i brzinom koji smo imali u avgustu i septembru kada smo vrlo brzo imali smanjivanje broja pacijenata i prelazak u ne-kovid režim. Ja sam se nadao da će to ići bržen ali su kapaciteti i dalje zauzeti, zbog čega je oprez neophodan a poštovanje mera obavezno – rekao je on.

Doktor Janković kaže da je neophodno da se nose maske i drži distanca, a da je opsežna vakcinacija ključna kako bismo početkom leta mogli da govorimo i o drugim temama a da kovid ostavimo po strani.

– Bilo kakvo popuštanje mera znači povećanje broja zaraženih, hospitalizovanih i, nažalost, preminulih. U narednim nedeljama ne očekujem nikakav značajniji pad broja zaraženih i bilo kakvo popuštanje mera ne bi smela uopšte da bude tema – izričit je zamenik generalnog direktora KC Niš prof. dr Radmilo Janković. (Espreso.rs/Blic)

Ostavite komentar