Zašto je danas toliko mnogo žena nosilo ljubičastu boju na inauguraciji? Dame, EVO ŠTA ZNAČI OVA BOJA

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, bivša prva dama Michelle Obama i kandidatkinja za demokratsku predsjednicu Hillary Clinton 2016. obukle su ljubičastu boju odjeće, koja se tradicionalno koristi kao simbol dvostranaštva – mješavina republikanske crvene i demokratske plave boje – za dan inauguracije.

Ova boja, kako je izvijestio Vanity Fair, također je u historiji simbolizirala plemenitost i bila je boja koju su, pored bijele, preferirale sufražetkinje.

Sufražetkinje su 1908. godine odabrale boju kako bi predstavljale “kraljevsku krv koja teče venama svake sufražetke, nagon slobode i dostojanstva”.

Harris (56) izabrala je dva dizajnera – Christophera Johna Rogersa iz Baton Rougea u Louisiani i Sergia Hudsona iz Južne Karoline povodom dana inauguracije.

Michelle Obama (57) je također navodno nosila Sergia Hudsona, ali se umjesto haljine poput Harris odlučila za odijelo sa hlačama, sa zlatnim pojasom.

Na ceremoniji je viđena senatorica Elizabeth Warren s ljubičastim šalom oko vrata.

Clinton (73) također je nosila ljubičastu boju tokom svog govora nakon što je 2016. izgubila na predsjedničkim izborima od Donalda Trumpa. /Izvor: magazin.ba/

Ostavite komentar