(VIDEO) ORALI NJIVU PA NAŠLI ČUDAN KAMEN: Kad su saznali o čemu se radi NIJE IM BILO DOBRO…

Poljoprivrednici u regionu Huasteka na obali Meksičkog zaliva, orali su kada su otkrili predmet za koji su prvobitno pretpostavili da je običan kamen. Daljim iskopavanjem, utvrdili su da je riječ o kipu visokom oko tri metra. Kako prenose mediji, kip predstavlja figuru žene, a stručnjaci smatraju da datira iz perioda između 1450. i 1521. godine.

To je inače prvi kip takve vrste pronađen u ovom području. Pretpostavlja se da skulptura prikazuje neku osobu iz elitnog sloja društva, ili da je u pitanju prikaz boginje-vladarke. Lokalni meštani kip su pronašli u blizini ruševina El Tajin i astečkog grada Tukpana, na području koje prethodno nije identifikovano kao arheološko nalazište.

S obzirom na to da u okolini nisu pronađeni slični istorijski predmeti, tim istraživača sugeriše da je skulptura možda premještena na ovu lokaciju sa svog prvobitnog mjesta. Na osnovu odjeće i opšteg izgleda lika koju kip predstavlja, arheolog Marija Evgenija Maldonado Vite kaže da djelo prikazuje vladarku ili neobičan spoj boginje Tim sa jednom od vladarki visokog društvenog statusa.

Na kipu je prikazan i ukras za kosu, ogrlica, duga odjeća, što ima izvesne sličnosti sa stilom mladih žena Amajaca koje su izgledale tako da liče na boginje plodnosti. Inače, kako navodi arheolog Suzan Džilespi, žene su u predhispansko doba bile veoma cijenjene i svoj uticaj su drastično izgubile poslije osvajanja ovih krajeva. Zato, kako dodaje, ovaj kip možda i nije tako veliko iznenađenje. /Kurir.rs/RTS/

Ostavite komentar