OHRABRUJUĆA VEST! Kovid bi mogao postati sezonska, blaga bolest poput prehlade, SVE ZAVISI OD 1 STVARI!

Nova studija američkih naučnika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji izaziva covid-19, s vremenom postati manje zarazan i pojavljivat će se sezonski, zajedno sa ostalim patogenima iz porodice koronavirusa koji uzrokuju blage prehlade. Ali to će se dogoditi tek kada SARS-CoV-2 postane endemski virus, odnosno kada ne izaziva masovne infekcije ili ozbiljne bolesti, kažu naučnici sa Univerziteta Emori i Penn State.

Njihova studija objavljena je u časopisu Science. „Kada virus dostigne takvo endemsko stanje zavisi od brzine njegovog širenja i brzine vakcinacije“, rekla je vodeća autorica studije Jennie Lavine iz Emori za Nev Iork Times.

„Dakle, svi moraju biti izloženi vakcini što je pre moguće“, istakla je ona.

Njihova istraživanja zasnivaju se na šest ljudskih koronavirusa, od kojih se četiri redovno šire među ljudima i izazivaju samo blage simptome. Preostala dva, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), pojavili su se u novije vreme i rezultiraju visokim mortalitetom, ali dele sličnu genetiku kao koronavirus izazvan covidom.

Naučnici još uvek proučavaju koliko antitela i druge imune ćelije traju nakon prebolevanja. Dosadašnji nalazi sugerišu da je imunitet koji blokira infekciju relativno kratak, ali je zato imunitet koji ublažava simptome dugotrajan. To znači da osoba može nekoliko puta da se zarazi koronavirusom, ali svaki put to ne bi bilo toliko ozbiljno kao prvo, što je slično dejstvu na telo obične prehlade.

Kada većina ljudi stekne zaštitu od kovida, bilo prirodnom infekcijom ili vakcinacijom, koronavirus će uglavnom biti izložen samo maloj deci, a njihove bolesti su blage. Ali bez masovne vakcinacije biće potrebne godine i mnogi mrtvi da se to dogodi, kažu naučnici. Čak iu slučaju pojave novih sojeva virusa, poput onog koji se upravo širi Britanijom, naučnici tvrde da je imunitet stečen prethodnim sojevima „dovoljno jak da spreči ozbiljne bolesti“.

Baš kao što je to slučaj sa četiri koronavirusa koji uzrokuju prehladu kod kojih se imunitet jača sa svakom novom bolešću. (Espreso.rs/Hina)

Ostavite komentar