Iz Europske unije stiglo nedvosmisleno upozorenje za Milorada Dodika: “Pod hitno rasporedite migrante po cijeloj državi!”

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell je uputio pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku gdje od njega ponovo zahtjeva ravnopravnu raspodjelu migrantske krize u BiH, te naglašava potrebu za prevencijom humanitarne krize i angažovanje Oružanih snaga BiH.

“Nerad državnih vlasti i nedostatak koordinacije omogućili su eskalaciju humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu tokom Nove godine. Ljudi su na zimi ostali bez skloništa, rizikujući da umru na snijegu. To je neprihvatljivo i donijelo je ozbiljnu štetu po reputaciju BiH, kako u EU tako i na široj međunarodnoj sceni”, navodi se u pismu, prenosi Klix.ba.

Borrell poručuje Dodiku, kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH, da država mora biti u stanju preuzeti odgovornost za situaciju i provoditi svoje odluke, te pružiti potrebnu podršku da kamp Lipa postane zimski prihvatni centar, jer je to bilo preferirano rješenje za BiH, i da privremeno otvori prihvatni centar Bira u Bihaću, koji je u potpunosti opremljen za zimske uslove i finansiran iz EU.

“Iako su poduzeti neki pozitivni koraci u vezi s privremenim lokalitetom na Lipi, postoji potreba da Oružane snage BiH nastave s takvim naporima. Kao što smo razgovarali, iskreno se nadam da će Predsjedništvo BiH ovlastiti Oružane snage BiH za daljnju pomoć u poboljšanju životnih uslova na privremenom lokalitetu Lipa, poput uspostave dodatnih šatora i grijalica i pravljenja puta do centra. Ljubazno molim da ovaj zahtjev uzmete u obzir sa oznakom hitno”, naveo je Borrell.

On napominje da istovremeno treba nastaviti raditi na uspostavljanju odgovarajućeg sistema upravljanja migracijama i azila širom zemlje, tako da se odgovornost pošteno podijele na širom države i da lokalne zajednice mogu održavati socijalnu koheziju.

“Nije prihvatljivo da samo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo budu prihvati centri”, upozorio je Borrell.

Visoki evropski zvaničnik je dodao da će EU nastaviti pružati podršku te podsjetio da je od 2018. EU dala 89 miliona eura u za pomoć BiH za upravljanje migracijama te doprinijela značajnim iznosima pristupnim fondovima i drugim oblicima finansijske pomoći.

“Također je spreman novi paket za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije Covid-19 i za saniranje posljedica na ekonomiju i društvo. Stoga očekujem da Predsjedništvo BiH preuzme svoje odgovornosti. Također računam na vaš angažman, kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u odlučnom napredovanju na putu integracija BiH u EU sa ciljem ispunjavanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, sugerisao je Borrell u pismu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. /bh-index.info/

Ostavite komentar