SEIZMOLOG KUK: ZEMLJOTRESA ĆE BITI JOŠ KOJI MJESEC!

I dalje se neumorno radi na sanaciji potresa u Banovini.

Stanovnici žele što prije da se njihove kuće pregledaju i dobe žutu ili crvenu naljepnicu, samo kako bi znali kakva je situacija. Cijeli proces mogli bi ubrzati novi seizmološki instrumenti koji se od prošlog tjedna postavljaju na uže i šire epicentralno područje.

Riječ je o seizmografima i akcelerografima. Seizmografi su kompliciraniji i služe za praćenje seizmičke aktivnosti šireg područja, dok akcelerografi bilježe jače zemljotrese i imaju veću primjenu u graditeljstvu. Oni daju značajne parametre o trešnji tla na užem području – rekao je seizmolog Krešimir Kuk u Dnevniku HRT-a.
Istaknuo je i kako su već uzeli podatke iz instrumenata koji su postavljeni u srijedu te da vide velik broj potresa koje bez tih instrumenata nisu mogli bilježiti.

Kuk se osvrnuo i na sinoćnji zemljotres magnitude 3.2 prema Richteru. Rekao je da je to normalno jer je glavni zemljotres bio preko 6 stepeni.

Zemljotresi magnitude 3 su normalni i bit će ih još sedmicama, ali i još koji mjesec. Međutim, s vremenom bi mogli očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati. Još smo blizu početka serije pa su i potresi još permanentni – zaključio je. (hayat.ba/foto:print screen hayat.ba)

Ostavite komentar