MEDICINSKO ČUDO: RODILA DVIJE DJEVOJČICE U RAZMAKU OD TRI SEDMICE, ISTOVREMENO BILA I TRUDNICA I PORODILJA

Jelena Miladinov, medicinska sestra iz Beograda nosila je bliznakinje.

Međutim, već u 26. sedmici trudnoće krenuo je porođaj i prvo se rodila Helena koja je u tom trenutku imala samo 820 grama. Samo tri sedmice poslije toga na svijet je došla i njena sestra Dunja, koja je bila nešto malo teža od jednog kilograma.

Djevojčice su danas zdrave, a srećna majka je podijelila svoj nevjerovatan i težak put u razgovoru za “Telegraf”.

Jelena je ostala trudna zahvaljujući umjetnoj oplodnji, a trudnoća je tekla sasvim normalno sve do šestog mjeseca.

Ostala sam u drugom stanju pomoću VTO, trudnoća je tekla uredno do 24. sedmice. Tada je došlo do problema; otišla sam u bolnicu, doktori su me pregledali i saopštili mi da je jedna beba krenula. Rekli su da će morati da me porode – prisjetila se Milasinova.
Majka je objasnila da su joj u tom trenutku prolazile razne misli kroz glavu. Pitala se zašto se njoj to dešava, i znala je koliko je situacija neizvjesna.

Ljekari su mi rekli da bih morala da doguram do 28. sedmice jer statistički djeca koja su rođena ranije imaju manje šanse za preživljavanje. Prije svega zbog nerazvijenosti pluća, a i zbog nezrelosti samog ploda – objasnila je.

Poslije rađanja Helene, Jelena je ostala u bolnici, a našla se u veoma neobičnoj situaciji kao porodilja i trudnica istovremeno. Samo tri sedmice kasnije krenuo je i drugi porođaj.

U bolnici sam bila sve vrijeme. Poslije rođenja Helene bila sam porodilja, a i dalje trudnica. Kada je drugi porođaj krenuo nisam se plašila. S obzirom na to da mi je prof. Miković spasio prvu kćerkicu, znala sam da će porođaj i sa drugom kćerkom proći dobro – rekla je mlada mama.

Jelena inače radi kao medicinska sestra, ali ona smatra da to što je upućena u medicinu nije pomoglo, već joj je donekle situaciju učinilo i težom.

Činjenica da i sama radim u zdravstvu nije mi nimalo pomogla da ostanem mirna, čak mislim da mi je bilo i teže, iako sam naravno, imala povjerenje u ljekare – istakla je ona.
Ipak, u tom teškom periodu kraj sebe je imala ljude koji su joj predstavljali veliku emotivnu podršku.

Najveću podršku sam imala od supruga. Naravno, mnogo su mi pomogle i žene sa kojima sam dijelila sobu. Mi smo razmenjivale mišljenja i ohrabrivale jedna drugu da će sve biti u redu – prisjetila se.

U samom početku Jelena se plašila komplikacija, pošto su djevojčice zaista bile male.

S obzirom na to da su rođene sa malom kilažom mislila sam da ih nikada neću uzeti, plašila sam se da ih ne povrijedim. Strah je stalno bilo prisutan jer vi ne znate šta vas čeka, danas su dobro sutra već može da dođe do pogoršanja i tako u krug – objasnila je.
Konačno, kada ih je prvi put uzela u ruke, to je bio nevjerovatan trenutak. Bebe su bile toliko male, a Jelena je imala utisak da drži 10 kilograma.

Prvo je Dunja došla kući, pa nam se Helena pridružila za desetak dana. Najljepši period poslije toliko neizvjesnosti bio je odlazak kući. Pobjedile su najvažniju bitku i sad je sve lakše. Helena i Dunja su sada dobro zahvaljujuci osoblju Instituta za neonatologiju, tamo stvarno rade posebni ljudi. Sada su jako zanimljive i u fazi su kada ih sve zanima, pa nam je svaki dan poseban. Roditeljima bih poručila da vjeruju u svoje male divove, to su borci od rođenja, borba jeste teška, ali uspješna – čuda se dešavaju! – zaključila je Jelena u razgovoru za “Telegraf”. (hayat.ba)

Ostavite komentar