Naslovnica Zanimljivosti Austrija uvela strožija pravila: Od 25. januara svi moraju nositi FFP2 maske

Austrija uvela strožija pravila: Od 25. januara svi moraju nositi FFP2 maske

202
0

Austrija uvela strožija pravila: Od 25. januara svi moraju nositi FFP2 maske

Austrija je uvela strožija pravila o socijalnoj distanci i nošenju maski, a lockdown produžen je do 7. februara. Sebastian Kurz rekao je da se nada da će se situacija normalizirati do ljeta

“Nova pravila nikoga ne usrećuju i sve su samo ne popularna, ali ipak su neophodna, čak i ako ih je dosta svima”, rekao je Kurz u nedjelju.

Od 25. januara Austrijanci će morati nositi maske tipa FFP2 u supermarketima, apotekama, benzinskim pumpama i u javnom prevozu. Smatra se da maske FFP2 nude bolju zaštitu od infekcija u zraku od jeftinijih hirurških maski za jednokratnu upotrebu.

“Maske FFP2 koje se trenutno prodaju u apotekama, bit će dostupne po nižoj cijeni u supermarketima”, kazao je ministru zdravlja Rudolfu Anschoberu.

Ljudi će sada morati biti udaljeni dva metra jedan od drugog, umjesto jednog metra.

Kurz je rekao da je odluka o uvođenju strožih pravila donesena zbog novog soja koronavirusa koji je otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, ali i zbog toga što širenje koronavirusa treba zaustaviti.

Bilo bi bezobzirno sada ublažiti ograničenja, rekao je Kurz, izrazivši nadu da će se kampanjom imunizacije Austrija na ljeto vratiti u “potpunu normalu”.

Vijest o strožim pravilima stigla je dan nakon što je oko 10.000 ljudi, od kojih su mnogi bili bez maski, marširalo Bečom, protestirajući protiv lockdowna.

Medicinski službenici prijavili su u nedjelju 1.267 novih slučajeva Covid-19 u Austriji, uključujući 281 u Beču.

Prema podacima vlade, u zemlji je bilo 388.719 slučajeva i 7.082 smrtnih slučajeva od virusa od početka pandemije. /Izvor:  Klix.ba/cazin.net/

Prethodni članakPoginuo u nesreći: ‘Naš Olo je otišao u Njemačku kako bi pomogao sinu, a sad ga nema’
Sljedeći članak(VIDEO) Vozio je BMW 280 km/h, a onda mu je u traku ušla Mazda