VEŠTAČKO SRCE USKORO U PRODAJI, RADIĆE NA BATERIJE: Evropska unija dala zeleno svetlo, poznata i cena! (VIDEO)

Tvorci ističu da funkcioniše kao pravo srce!

Posle dugog čekanja na dozvolu Evropske komisije, u drugom kvartalu 2021. godine će početi masovna proizvodnja i prodaja veštačkih srca kompanije Carmat.

S obzirom na stalni nedostatak donatora, ovaj uređaj će služiti kao alternativa doniranim organima, te se nadaju da će pomoći srčanim bolesnicima.

Na ovom projektu se radi trideset godina: “Ideja iza ovog srca, koja je ‘rođena’ pre trideset godina, je ta da se napravi uređaj koji bi zamenio transplantaciju srca, uređaji koji fiziološki radi kao ljudsko srce, ono koje pulsira, koje se samoregulira i koje je kompatibilno sa krvlju“ ističe predsednik Carmat kompanije, Stefan Pijat.

Ta kompanija je težila da dobije odobrenje EU kako bi svoj uređaj dostavili ljudima sa  koji se ne mogu uzeti u obzir kada je u pitanju lista čekanja za transplantaciju srca. Ovaj uređaj koji radi na baterije teži 900 grama, dok je srce čoveka teško oko 300 grama, a koštaće više od 180.000 dolara.

Ne želimo da budemo zlobni, ali moramo da se zapitamo da li će uz njega stići i punjač ili će i Carmat poći putem poslovnog modela kompanije Apple. Šalu na stranu, srčani problemi spadaju u jedne od najčešćih uzroka smrti u svetu, te ovakav jedan uređaj zaista može uticati da donese dobru promenu!

Preko 2.000 ljudi je na listi čekanja za transplantaciju srca i to samo u zemljama koje su članice Evropske unije, Carmat planira da prva veštačka srca pomognu pacijentima iz Nemačke i Francuske. Pogledajte u video snimku kako to izgleda! /Izvor: srbijadanas.com/

Ostavite komentar