6 DRŽAVA BALKANA MEĐUSOBNO UKINULE OBAVEZAN PCR TEST: U komšiluk možemo, za popularne destinacije pored testa obavezna i izolacija!

Protekla godina nije bila pogodna za putovanja zbog epidemije korona virusa, a sada je glavno pitanje šta nam donose predstojeći odmori i da li će nam vakcinacija otvoriti granice?

Prije nekoliko dana ukinut je obavezan PCR test na granicama država Zapadnog Balkana. Tako da sada, Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bugarska ne traže više PCR test na korona virus prilikom putovanja u ovih šest zemalja.

Međutim, za državljane Srbije PCR test nije obavezan za ulazak u svoju zemlju samo ako u Srbiju dolaze iz jedne od pet već nabrojanih država u okruženju. S druge strane, ukoliko u Srbiju stižu iz neke druge države i dalje je obavezan PCR test ili desetodnevni kućni karantin.

Takođe, državljani Srbije ili stranci koji su u našu zemlju ušli prije odluke o ukidanju PCR testa za pet zemalja u okruženju odnosno prije 14. januara i dalje su obavezni da ostanu u desetodnevnom karantinu ukoliko nisu uradili PCR test koji je bio negativan.

U popularne države uz posebne uslove

Državne granice zemalja koje su omiljena destinacija stanovnika naše zemlje i dalje nisu otvorene po starom režimu, kao prije epidemije, već je potreban PCR test, izolacija, registracija dolaska…Tako da ukoliko želite u Beč, Minhen, Pariz  najpre se dobro informišite o svim uslovima putovanja.

Austrija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i u posebnim slučajevima poput liječenja, školovanja… Pored toga, sve “povlašćene kategorije” u obavezi da prilikom ulaska na granici prilože dokaz o svrsi putovanja, odnosno dokaz da pripadaju jednoj od navedenih kategorija.

Grčka

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, na engleskom jeziku. Takođe, na graničnom prijelazu se vrši dodatno testiranje (brzi test). Ulazak u Grčku je moguć samo ukoliko je rezultat brzog testa negativan. Lica koja uđu u Grčku su u obavezi da provedu u kućnoj izolaciji sedam dana.

Italija

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe.

Mađarska

Državljani Srbije ne mogu uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Licu koje dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

Njemačka

Državljani Srbije ne mogu putovati u Njemačku, osim ukoliko imaju boravišnu dozvolu u Njemačkoj, nacionalnu D vizu ili boravišnu dozvolu u drugoj državi članici EU, Velikoj Britaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švajcarskoj. Turistička putovanja u Nemačku u cilju posjete ili kupovine i dalje nisu dozvoljena.

Rumunija

Državljani Srbije, kao ni strani državljani, ne mogu ući u Rumuniju, ukoliko nemaju regulisan boravak ili posjeduju odgovarajuću vizu. Za sva lica koja iz Srbije ulaze u Rumuniju, a kojima je dozvoljen ulazak, obavezna je mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Slovenija

Državljani Srbije ili lica koja imaju boravak u Srbiji, ukoliko ne dolaze iz zemalja na zelenoj listi, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana (sa mogućnošću da poslije 5 dana urade PCR test u Sloveniji i sa negativnim rezeltatom se oslobode daljeg karantina) ili uz posjedovanje PCR testa, ne starijeg od 48 sati, urađenog u Srbiji (u jednoj od institucija R. Srbije sa spiska čiji se testovi priznaju) ili u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora.

Francuska

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u Francuskoj ili u nekoj od zemalja EU, nije dozvoljen ulazak na teritoriju Francuske.

Švajcarska

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju, osim lica koja imaju regulisani boravak. Od 14. decembra 2020. obavezan je desetodnevni karantin za državljane Srbije sa regulisanim boravkom u Švajcarskoj.

Španija

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Španiju. Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim ili privremenim boravkom u Španiji i zemljama EU i Šengena, nosioci dugotrajne vize, studenti sa odgovarajaućom dozvolom…Takođe je obavezan PCR test ne stariji od 72 sata.

Kovid pasoši

Informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu mogle bi uskoro da se nađu u takozvanim “kovid pasošima”.

Pojedine svjetske avio-kompanije već su najavile uvođenje “kovid pasoša” kao uslov za let u budućnosti. Tako je australijski “Kvantas” naveo da će vakcinacija protiv kovida biti obavezna za sve njene međunarodne putnike, ali se razmatra uvođenje istog uslova i na domaćim letovima.

O načinu funkcionisanja “kovid pasoša” za sada postoji više opcija, a najrealnija je aplikacija koja bi bila povezana sa zdravstvenim sistemima i funkcionisala putem skeniranja koda koji bi sadržao podatke o putniku – rezultate testiranja ili potvrde o vakcinisanju, kao i planove za putovanje.

Vakcinacija

Kako je krenula vakcinacija protiv korona virusa tako se i nametnulo pitanje da li će zemlje uslovljavati ulazak na svoju teritoriju time da putnik bude vakcinisan tačno određenom vakcinom. Na primjer, EU za sada priznaje vakcine dva proizvođača, Fajzera i Moderne, pa je upitno da li će građani Srbije koji se budu vakcinisali ruskom ili kineskom vakcinom moći da putuju u zemlje EU.

Turizam u Srbiji

Ako i ove godine korona virus upropasti putovanja van zemlje, ono što nam ostaje jeste turizam u Srbiji i naše popularne destinacije.

Turizam u Srbiji je protekle godine zbog epidemije i procvjetao, a ukoliko nam korona i dalje pravi problem sa granicama, nema sumnje da će se i ove godine u našoj zemlji tražiti “krevet više”. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Ostavite komentar