Učenicima u ovoj zemlji će biti zabranjeno nošenje mobitela u školu

Mobilteli će biti zabranjeni u osnovnim školama širom Južne Australije naredne godine, prema novoj politici države. Srednje škole će moći same birati pravila o nošenju mobitela, sve dok podržavaju učenje.

Ministar prosvjete John Gardner rekao je da će nacrt novih mjera, koje će biti predstavljene u državnim školama 2021. godine, pomoći učenicima da se bolje “skoncentrišu na učenje”.

Zabrana neće uključivati “obavezne uređaje”, kao što su prenosni računari i iPad uređaji koji se koriste kao pomoćno sredstvo u nastavi.
Učenicima će i dalje biti dozvoljeno da koriste svoje telefone i druge lične uređaje tokom putovanja u školu, i iz nje,kako bi osigurali svoju sigurnost, ali telefoni će im biti oduzeti čim se nađu na školskom terenu.

– Razumijemo da porodice možda žele da im dijete ima telefon dok putuje u školu, i iz nje, kako bi ih moglo kontaktirati van školskog vremena. Međutim, vjerujemo da je tokom školskog časa razumno za učenike osnovnih škola da svoje lične uređaje čuvaju na sigurnom, kako bi mogli da se skoncentrišu na učenje, kazao je Gardner.

On navodi kako shvata da ne mogu svuda važiti ista pravila i da ustanove moraju zadržati dozu fleksibilnosti u osmišljavanju pravila kako bi razvile metode koje će najbolje odražavati potrebe njihovih školskih zajednica.

– Jasno je da pravilo koje je prikladno za dvanaestogodišnjeg učenika nije uvijek relevantno i za osamnaestogodišnjaka, zaključio je Gardner.

Trenutno sve državne škole uvode i određuju vlastita pravila. Gardner je objavio nacrt za raspravu, sa namjerom da nove mjere počnu sa primjenom već početkom naredne godine. /Izvor:  Oslobodjenje/Cazin.net/

Ostavite komentar