Polarni talas hladnoće širi se iznad BiH, a vrhunac se tek očekuje: Meteoalarm upaljen za cijelu zemlju

Žuto upozorenje je na snazi zbog snijega te niskih temperatura zraka

Danas je na snazi žuti meteoalarm za područje cijele  Bosne i Hercegovine, javlja Federalni hidrometeorološki zavod. Žuto upozorenje je na snazi zbog snijega te niskih temperatura zraka.

U Bosni i Hercegovini se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini sa kišom. U višim dijelovima Hercegovine moguća je i pojava susnježice. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera, a u planinskim dijelovima na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3, na jugu zemlje do 0, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje od 3 do 6 stupnjeva.

Upozorenje zbog vremenskih prilika poslao je i meteorolog Nedim Sladić.

– Svakako poštujte preporuke i upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske koja su na snazi od danas pa sve do ponedjeljka na izrazito niske temperature zraka uslovljene današnjim prodorom arktičke zračne mase u sjevernom visinskom strujanju, a tokom vikenda usljed utjecaja suhe i hladne zračne mase iz oblasti Sibira, hladnoća će se dodatno pojačati, kada očekujemo i najniže temperature zraka u dosadašnjem toku zime, čiji vrhunac se prema trenutnim analizama očekuje u ponedjeljak, kada bi se temperature zraka na najvišim planinama spustile do -18, a u nizinama Bosne se kretale od -15 do -8 °C, kazao je Sladić. /Izvor:  oslobodjenje.ba/

 

Ostavite komentar