Austrija uvodi nova pravila od petka: Bez prijave nema ulaska u zemlju, ali postoje iznimke

15. januara u ponoć na snagu bi trebala stupiti nova odredba Ministarstva zdravlja na čijem je čelu ministar Rudolf Anschober, prema kojoj se uvodi obveza prethodne online prijave ulaska u Austriju

Austrija ne prestaje s novim ograničenjima kada je riječ o ulasku putnika u zemlju. Naime, od petka 15. januara u ponoć na snagu bi trebala stupiti nova odredba Ministarstva zdravlja na čijem je čelu ministar Rudolf Anschober, prema kojoj se uvodi obveza prethodne online prijave ulaska u Austriju, izvijestila je u ponedjeljak navečer austrijska televizija ORF.

Dodaje se kako je Ministarstvo vanjskih poslova danas poslijepodne poslalo obavijest o novoj odluci svim Austrijancima koji žive u inozemstvu. Posebno se naglašava da dosadašnja Odluka o obveznoj 10-dnevnoj samoizolaciji putnika koji ulaze u Austriju i dalje ostaje na snazi, a izlazak iz karantene je moguć tek nakon petog dana samoizolacije, predočenjem negativnog PCR testa. Cilj nove odluke o prethodnoj obveznoj prijavi ulaska u Austriju, kako se navodi, je lakše praćenje kontakata zaraženih osoba  koje očito nadležnim austrijskim tijelima izmiče iz kontrole. ORF je izvijestio kako će se ulazak u Austriju morati prijaviti na posebnom PTC obrascu otisnutom na njemačkom i engleskom jeziku.

Na obrascu će se morati navesti ne samo osobni i kontakt podaci te adresa prebivališta ili smještaja u Austriji i koliko se dugo  osoba namjerava zadržati u Austriji nego i gdje se je osoba prije ulaska u Austriju zadržavala. Prema tome, svi putnici koji od 15. januara budu ulazili u Austriju trebat će posjedovati prijavu ulaska u elektroničkom obliku ili ispis u štampanom obliku. Osobe koje iz poslovnih razloga ulaze u Austriju mogu uz predočenje negativnog PCR testa prethodno napravljenog u inozemstvu izbjeći samoizolaciju, a rezultat testa moraju unijeti u elektronički obrazac.

Iznimke od nove odluke, kao i do sada, odnose se na putovanja zbog hitnih i neodgodivih porodičnih i poslovnih razloga, na putnike u prolazu kroz Austriju (tranzit), osobe koje rade u prekograničnim područjima i diplomate. Obvezna online prijava ulaska u zemlju kao i obvezna samoizolacija ne odnosi se na navedene izuzetke.

ORF je izvijestio kako se već sutra očekuje više informacija o novoj odluci i službena objava njenog sadržaja. Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova je najavilo još u ovom tjednu objavu nove, ažurirane liste s popisom korona rizičnih zemalja i područja.

Za putnike s „zelene liste“, obvezna je prijava ulaska u zemlju, ali ne i samoizolacija. Kako izvještavaju mediji, pozivajući se na izvore bliske MVP-a, očekuje se da će Irska i Urugvaj biti stavljeni na „crvenu listu“ zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom, dok bi Singapur i Grčka navodno trebali biti skinuti s popisa rizičnih zemalja i područja. Prema novoj odluci navodno bi i dalje, bez ikakvih ograničenja, u Austriju mogli ulaziti putnici iz Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda, Australije, Norveške i Finske. /Izvor:
Oslobodjenje/cazin.net/

Ostavite komentar