Uhapšen čovjek koji je skupio veliku sumu novca za bolesnu ženu, trošio ga na on-line kladionicama

Dino Ljutić, čovjek koji godinama moli građane da uplaćuju novac za liječenje njegove teško bolesne žene, uhapšen je zbog sumnje da je donirani novac prokockao

Prema tvrdnjama istražitelja, zloupotrebio je nešto više od 3.1 milion kuna (oko 777.000 KM) prikupljenih donacija. Veliki dio primljenog iznosa potrošio je, sumnjaju, u online kladionicama. Dino Ljutić istražiteljima je priznao svoju ovisnost, ali tvrdi kako je na sebe potrošio samo dio novca.

Žena mu je zaista teško bolesna, ali on je donacije počeo trošiti na kockanje

 Njegova supruga zaista se teško razboljela tokom trudnoće s drugim djetetom, a Ljutić je od tada gotovo svakodnevno istupao s apelima za pomoć, dijeleći fotografije i snimke svoje djece te ispijene, izmučene žene. Prema krivičnoj prijavi, sva donirana sredstva koja je prikupio od januara 2019. do juna 2020. prebacio je na svoje privatne račune.

Ljutić je od 2018. godine počeo istupati na društvenim mrežama i u medijima. Objašnjavajući u kakvoj se teškoj situaciji porodica zatekla, Ljutić je opetovano molio za pomoć. Svakodnevno je objavljivao statuse u kojima traži novčanu pomoć, a tužnu porodičnu priču objavili su praktički svi glavni mediji. I nakon objava Ljutić se privatno javljao novinarima tražeći da se opet objavi priča s pozivom da se uplati novac.

Sredinom decembra opet tražio novac

Sredinom decembra prošle godine, dakle nedugo prije hapšenja, Dino Ljutić javnosti se javio s novim zahtjevom. Rekao je da se stanje njegove supruge pogoršalo pa je zatražio nove donacije na broj računa koji je objavio.

“Svi mi imamo želje… Najveći poklon koji možete dati nekom je vrijeme i uspomene jer vrijeme ne možete vratiti, a uspomene ostaju za cijeli život. Kupiti vrijeme možemo na više načina. Iako bi se reklo novac ne može kupiti život, činjenica da ga može produžiti, a nekom to znači sve. Za ovaj i buduće Božiće vrijedi se boriti. Nastavimo krug dobrih želja”, apelovao je.

Ljutić je na Facebooku bio aktivan i za Božić. Nakon toga nema više objava.

Priznao ovisnost o kocki

Međutim, istražitelji sumnjaju da je od novembra 2019. Ljutić počeo trošiti donacije za vlastite potrebe te kockati. Otkrile su ga bankovne transakcije, odnosno prebacivanje novčanih iznosa s računa na koji su mu građani ikompanije uplaćivali novac.

Trag novca dalje je vodio i prema online kladionicama. Zato su istražitelji zaključili da je doveo u zabludu donatore pa su Ljutića prijavili za prevaru i pranje novca. Nakon što je krajem prošle godine uhapšen, Ljutić je negirao bilo kakve malverzacije s donacijama. Ipak, priznao je ovisnost o klađenju.

“Pola godine nakon što mi se supruga razboljela počeo sam kockati. Bila mi je to neka vrsta ispušnog ventila u tim teškim trenucima koji su nas zadesili. Kada bi supruga i djeca otišli spavati, ja sam uplaćivao novac na online kladionice”, kazao je istražiteljima negirajući krivnju. Uvjeravao je kako je većinu sredstava ipak potrošio na potrebe porodice.  /Izvor:  Tuzlanski.ba/cazin.net/

Ostavite komentar