Naslovnica Zanimljivosti Šanse da nas ovaj asteroid udari su 0,026 posto. Ali ako udari,...

Šanse da nas ovaj asteroid udari su 0,026 posto. Ali ako udari, bit će to kao 150 Hirošima

74
0

Šanse da nas ovaj asteroid udari su 0,026 posto. Ali ako udari, bit će to kao 150 Hirošima

Svake godine Zemlju pogode deseci sitnih asteroida i ne izazovu nikakve probleme, no veći asteroid mogao bi pokrenuti kataklizmičke događaje.

Jedan takav nazvan je 2009 JF1 i otkriven je 2009. godine. Znanstvenici se sad boje da bi u ožujku 2022., točnije 6. ožujka u 8: 34, mogao biti neugodno blizu Zemlje, a možda ju čak i pogoditi, piše thenewstrace.com

 Točnu putanju asteroida, pojašnjavaju u NASA -i, vrlo je teško predvidjeti jer na nju mogu utjecati brojni faktori. No, unatoč tome, naglašavaju, kako su šanse da 2009 JF1 udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

 – Neki asteroidi i kometi prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji –  objašnjavaju iz NASA-e.

Znanstvenici: Male su šanse da udari u zemlju

Upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sustava Sentry. ITaj sustav automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Prema posljednjim podacima Asteroid 2009 JF1 nalazi na udaljenosti većoj od 375 tisuća kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi. Predviđa se da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na sat.

Asteroid je imao otprilike 13 metara u promjeru kad su ga uočili 2009. Iako to ne zvuči strašno, u kombinaciji s brzinom kojom se kreće, njegov udarac u Zemlju mogao bi uzrokovati eksploziju jednaku eksploziji 230 kilotona dinamita odnosno poput 150 atomskih bombi koje su eksplodirale iznad Hirošime.

Znanstvenici ipak ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju malene, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Ako se zbog nekog razloga, putanja ovog asteroida ipak promijeni, svemirske agencije diljem svijeta rade na zajedničkom ‘planu B’  kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje. (24sata.hr)

Prethodni članakKolarić: Moglo bi biti ograničenja za one koji se ne cijepe
Sljedeći članakSvekar i snaha sudarili se vozilima kod Bijeljine