Naslovnica Zanimljivosti Otkriveno ko je Bosanac koji je iz blata podigao zastavu Hrvatske u...

Otkriveno ko je Bosanac koji je iz blata podigao zastavu Hrvatske u porušenoj Petrinji

39
0

Otkriveno ko je Bosanac koji je iz blata podigao zastavu Hrvatske u porušenoj Petrinji

Već dan nakon stravičnog zemljotresa u Petrinji, pomoć u Hrvatsku stiže iz cijele Europe.

Imuni na potres i razaranje gradova u Hrvatskoj, Petrinji, Glini, Sisku, Zagrebu… nisu ostali ni građani Bosne i Hercegovine.

Već sa prvim jutrom iza tog 29. decembra kada je zemljotres od 6,3 stepena po Richteru pogodio Petrinju, na noge su se digli i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Pomoć je krenula iz Velike Kladuše, pa Mostara, Tuzle, Zenice, Sarajeva…

No, u prvi plan posljednjih dana izbio je jedan Bosanac.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija policijske osobe u uniformi koja sa zemlje, u zemljotresom porušenoj Petrinji, podiže iz blata zastavu Hrvatske.

U opisu scene piše se koliko je – veliko srce bosansko.

“Policajac iz Bosne i Hercegovine u ruševinama grada Petrinje(Hrvatska), a kojeg je zemljotres sravnio do zemlje, pronalazi zastavu Republike Hrvatske i s poštovanjem postupa sa simbolom države. Budimo ljudi!! Veliko je srce bosansko”, navodi se u objavi na Instagram profilu Nermin Saraj, uz koju su postavljene dvije fotografije Bosan

ca kako sa velikim respektom i poštovanjem postupa prema zastavi naših susjeda.

Portal Radiosarajevo.ba otkrio je identitet policajca iz BiH i kako saznajemo riječ je o Sarajliji Samiru Mirviću, komandiru Jedinice za intervenciju i podršku pri Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Stupili smo u kontakt sa Mirvićem, koji nam je potvrdio da je fotografija nastala u Petrinji, te da je on na njoj.

“Da, tačno je da sam na toj fotografiji koja se dijeli društvenim mrežama. Sve se dogodilo kada smo u petak krenuli iz Sarajeva da dostavimo pomoć Petrinji i Glini. Akciju pomoći je organizovao Alija Jašarević, njegovo udruženje veterane brigade Starog Grada. On se obratio mojoj direkciji, a direktor Mirsad Vilić dao je podršku da naš tim učestuvuje u ovoj akciji pomoći prijateljima u Hrvatskoj”, priča Mirvić za portal Radiosarajevo.ba.

On kaže da je cilj humanitarne akcije bila pomoć za kolege iz policijskih stanica Petrinja i Glina.

“Malo se išli prošetati gradom kako bismo, ako to bude potrebno, još nekome pomoći od građana. U prolasku pored rušvina, vidio sam u blatu hrvatsku zastavu. Bilo mi je teško gledati zastavu Hrvatske u blatu, imao sam neki loš osjećaj, onako ljudski. Sagnuo sam se, podigao je, smotao i stavio uz ulazna vrata, u nadi da će vlasnik pronaći i uzeti. Nisam ni znao da su me prijatelji slikali i sve objavili na Instagramu. Mislim da nisam nikakav heroj, ali da imam veliko srce bosansko, imam. Uostalom, kao i svi Bosanci”, kazao je Samir Mirvić, Bosanac o kojem priča cijeli region.

Na naše pitanje kakva je situacija u Petrinji i Glini, Mirvić je kaže – veoma teška.

“Jako teška, ti ljudi koji su sve ovo preživjeli su za mene veliki heroji. Želim im da izdrže i da im Bog da snage da sve idrže i da se tlo konačno smiri”, rekao je Samir Mirvić za /Radiosarajevo.ba./Novi.ba/

Prethodni članak(VIDEO) Ova žena već 100 DANA NOSI ISTU HALJINU: Kad vidite ZBOG ČEGA, I VI ĆETE URADITI ISTO
Sljedeći članakEvo ko je Almin Kolić koji je sinoć u Zenici ubio amidžu Redžiba: I ranije mu prijetio ubistvom