Bosanac iz blata podigao zastavu Hrvatske u porušenoj Petrinji i oduševio region: “Veliko je srce bosansko”

Dan nakon stravičnog zemljotresa u Petrinji, pomoć u Hrvatsku je počela stizati iz cijele Europe. Imuni na potres i razaranje gradova u Hrvatskoj, Petrinji, Glini, Sisku, Zagrebu… nisu ostali ni građani Bosne i Hercegovine.

Već sa prvim jutrom iza tog 29. decembra kada je zemljotres od 6,3 stepena po Richteru pogodio Petrinju, na noge su se digli i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine. Pomoć je krenula iz Velike Kladuše, pa Mostara, Tuzle, Zenice, Sarajeva… No, u prvi plan posljednjih dana izbio je jedan Bosanac.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija policijske osobe u uniformi koja sa zemlje, u zemljotresom porušenoj Petrinji, podiže iz blata zastavu Hrvatske. U opisu scene piše se koliko je – veliko srce bosansko.

“Policajac iz Bosne i Hercegovine u ruševinama grada Petrinje(Hrvatska), a kojeg je zemljotres sravnio do zemlje, pronalazi zastavu Republike Hrvatske i s poštovanjem postupa sa simbolom države. Budimo ljudi!! Veliko je srce bosansko”, navodi se u objavi na Instagram profilu Nermin Saraj, uz koju su postavljene dvije fotografije Bosanca kako sa velikim respektom i poštovanjem postupa prema zastavi naših susjeda.

Portal Radiosarajevo.ba otkrio je identitet ove osobe, riječ je o Sarajliji Samiru Mirviću, komandiru Jedinice za intervenciju i podršku pri Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“Da, tačno je da sam na toj fotografiji koja se dijeli društvenim mrežama. Sve se dogodilo kada smo u petak krenuli iz Sarajeva da dostavimo pomoć Petrinji i Glini. Akciju pomoći je organizovao Alija Jašarević, njegovo udruženje veterane brigade Starog Grada. On se obratio mojoj direkciji, a direktor Mirsad Vilić dao je podršku da naš tim učestuvuje u ovoj akciji pomoći prijateljima u Hrvatskoj”, priča Mirvić za portal Radiosarajevo.ba.

Otkriva kako je nastala fotografija o kojoj priča region.

“Malo se išli prošetati gradom kako bismo, ako to bude potrebno, još nekome pomoći od građana. U prolasku pored rušvina, vidio sam u blatu hrvatsku zastavu. Bilo mi je teško gledati zastavu Hrvatske u blatu, imao sam neki loš osjećaj, onako ljudski. Sagnuo sam se, podigao je, smotao i stavio uz ulazna vrata, u nadi da će vlasnik pronaći i uzeti. Nisam ni znao da su me prijatelji slikali i sve objavili na Instagramu. Mislim da nisam nikakav heroj, ali da imam veliko srce bosansko, imam. Uostalom, kao i svi Bosanci”, kazao je Samir Mirvić, Bosanac o kojem priča cijeli region. /bh-index.info/

 

Ostavite komentar