Osjetili ste zemljotres, a epicentar je daleko od vas: Ovako možete izračunati jačinu potresa u vašem mjestu…

Serija potresa danima drma Sisačko-moslavačku županiju. Najjači od njih, magnitude 6,2 stupnja po Richteru osjetio se i izvan granica Hrvatske, dok je posljednji, magnitude pet stupnjeva uzdrmao veći dio kontinentalnog dijela naše zemlje.

S obzirom da se podrhtavanja tla osjete na većim udaljenostima, stručnjaci Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objasnili su kako se računa intenzitet potresa po udaljenosti od epicentra.

Različita svojstva ovise o učincima potresa:

“Vas zapravo zanima intenzitet potresa u vašem mjestu. Naime, učinak potresa na nekoj lokaciji izražava se preko intenziteta potresa. Magnituda je veličina definirana tako da ne ovisi o udaljenosti, odnosno jednaka je na svim udaljenostima”, pojasnili su.

“Učinci potresa na pojedinoj lokaciji ovise o svojstvima izvora potresa (jakosti potresa izraženoj pomoću magnitude te žarišnom mehanizmu potresa), udaljenosti od žarišta potresa te o njegovoj dubini. Također ovise o lokalnim svojstvima tla, topografiji terena i građi Zemlje između žarišta i Vaše lokacije. Učinci potresa na građevine ovise još i o načinu gradnje”, dodali su stručnjaci s PMF-a.

Istaknuli su da intenzitet potresa nije lako izraziti općenitom formulom, jer se zbog različitih parametara koriste različite jednadžbe, ovisno o geološkoj građi. Kod nas se koristi Koevesligethyjeva jednadžba, nastala 1907. godine, u kojoj je Imax procijenjeni intenzitet na hipocentralnoj udaljenosti r (izraženoj u kilometrima) za potres na dubini h (u kilometrima), intenziteta u epicentru I0. Također, α je koeficijent apsorpcije koji se određuje na temelju mjerenih podataka za neko područje, a u području Dinarida iznosi 0,005 km-1, µ je dekadski logaritam broja e te iznosi 0,4343. /Izvor: index.hr/

Ostavite komentar