Naslovnica Zanimljivosti SLUČAJ KOJI JE UZNEMIRIO ČITAV REGION DOBIJA EPILOG! Isplivali novi detalji smrti...

SLUČAJ KOJI JE UZNEMIRIO ČITAV REGION DOBIJA EPILOG! Isplivali novi detalji smrti osmoro mladih u vikendici!

130
0

SLUČAJ KOJI JE UZNEMIRIO ČITAV REGION DOBIJA EPILOG! Isplivali novi detalji smrti osmoro mladih u vikendici!

Postupajući tužitelj Zapadnohercegovačkog kantona Borislav Čuljak je rekao kako se prema dosadašnjim istražnim radnjama pretpostavlja da je četiri devojke i četiri mladića ugušio izduvni gas iz agregata, ali da će celi slučaj rasvetliti rezultati veštačenja u Sarajevu.

– Tužilaštvo i policija su uradili sve što su mogli i sada samo možemo čekati konačne rezultate iz Sarajeva, kako bi se znala prava istina i kako bi se ovaj slučaj zaključio – kazao je Čuljak.

Dodaje kako su tražili da se veštačenje radi po hitnom postupku, kao bi se smrt osam mladih rasvetlila što pre, ali da je to proces koji nije jednostavan, te se ne može završiti onom brzinom kojom mnogi očekuje da se završi.

– Mi smo dostavili na veštačenje uzorke krvi koji su uzeti prilikom obdukcije na toksikološka i druga veštačenja, sve tragove i materijalne dokaze koje smo našli prilikom uviđajnih radnji, kao i nalaze svih veštačenja koja su ovde sprovedena – pojasnio je postupajući tužilac.

Komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić kaže kako je ovo najteži slučaj koji je ikada radio i koji pamti ovaj kraj, te veruje da će i zbog toga veštačenje biti prioritetno iako se radi o kompleksnom procesu, jer je veliki interes javnosti za ove rezultate.

Podseća da je policija danima osiguravala mesto tragedije kako bi se detaljno uradila sva potrebna veštačenja i da se pretpostavlja kako je smrt osmoro mladih uzrokovan gušenjem ispušnih plinova iz agregata, ali da je ipak potrebna potvrda nadležnih organa o tome.

– Na mestu događaja veštak je odradio veštačenje agregata koji je radio tokom čitave noći, kao i dimnjaka i peći na drva u kojoj je pronađen žar, te su uzeti svi tragovi – objasnio je Galić.

Naglašava da su policijski službenici objekt osiguravali od same prijave tragičnog slučaja sve do poslednjeg sprovedenog veštačenja, te da su uz brojne materijalne dokaze uzeli izjave nekoliko osoba, te sve što su smatrali da može pomoći u rasvetljavanju slučaja.

Pronašli ih prijatelji sa slavlja

Pojasnio je da su tela četiri devojke i četiri mladića pronašli njihovi prijatelji koji su s njima slavili doček Nove godine a spavali u vikendici koja se nalazi u blizini.

– Kad su ujutro ustali, bacali su petarde i kako niko nije izlazio, jedan momak je otišao da vidi šta je s njima i zatekao šokantan prizor, mrtvih osam prijatelja – kaže komesar MUP-a ZHK navodeći da je taj momak slučaj prijavio policiji.

Zatekli su kako kaže šest osoba u sedećem položaju na uglu za sedenja, dok su dve osobe koje su sedile na rubovima bile na podu.

– Sama činjenica kad su ušli u pomoćni objekt da su zatekli agregat kako radi dovoljno govori kao i to da je vikendica bila zaključana i da nije ni jedan prozor nije bio otvoren izuzev jednog malog koji je bio otvoren na kipu da je došlo do gušenja izduvnim gasovima plinovima – objašnjava Galić.

Kaže kako je zapravo taj mali prozor koji je bio malo odškrinut spajao vikendicu i pomoćni objekat u kojem je bio agregat, te da on nije puštao sveži vazduh nego dovodio otrovne gasove iz navedene prostorije, koji su najverovatnije ugušili osam života.

– Ta ostava ima dvoja vrata jedna na suprot drugih, a kada su naši službenici došli jedna su bila skroz zatvorena, druga samo malo odškrinuta, kako i mali prozor od vikendice koji je spojen sa tom ostavom, dok je agregat radio čitavu noć – pojašnjava komesar Galić.

Ulazna vrata od vikendice su bila zaključana i svi aluminijumski otvori su bili zatvoreni tako da po njegovim rečima nije dolazio kiseonik nikako.

– Mislim da je njih otrovni plin polako uspavljivao i da nisu mogli ništa osetiti, ako se radi u ugljen-monoksidu, jer on ima baš ta svojstva, ali to će sve utvrditi veštačenja – ističe sagovornik.

Napominje kako postoji mogućnost da su otrovni gasovi dolazili iz dimnjaka ili peći na drva, jer je bilo žeravice kad su tela pronađena, ali da ne treba špekulisati, jer će konačni rezultati veštačenja rasvetliti ovaj tragični slučaj koji je i danas jedna od glavnih tema u BiH.

Tužna priča iz ovog hercegovačkog kraja je odjeknula u domaćim i regionalnim medijima, jer ovako tragičan početak Nove godine se ne pamti.

Sahrana Mirele Rezo i Stjepana Jukića održana je 3. januara u Posušju, a dan kasnije su Žana, Marija i Stipe Pavković, Ivan Miličević, Mia Soldo i Stipe Romić sahranjeni u Rakitnu.

Na poslednjem ispraćaju osam prekinutih mladosti okupilo se na hiljada ljudi, među kojima su bili i dužnosnici sa svih nivoa vlasti. (srbijadanas.com/Foto:Print screen srbijadanas.com)

Prethodni članakNOVA OTKRIĆA O ZEMLJOTRESU U HRVATSKOJ, EVO ZAŠTO SE OTVARAJU RUPE: Na dubini od 10 km blokovi se pomjerili oko 2 metra!
Sljedeći članakJAVILA POLICIJI DA LJUDSKI PALAC VIRI IZ BLATA: Kad su stigli, imali su šta za vidjeti…