NOVA OTKRIĆA O ZEMLJOTRESU U HRVATSKOJ, EVO ZAŠTO SE OTVARAJU RUPE: Na dubini od 10 km blokovi se pomjerili oko 2 metra!

Naučni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI) Tvrtko Korbar izjavio je danas da su timovi Zavoda za geologiju skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini, gdje postoje dva rasjeda.

Korbar je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” rekao da se prikaz potresa u okolini Petrinje potpuno razlikuje od potresa u Zagrebu.

“Zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani, zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja”, istakao je Korbar.

On je naveo da su informacije s terena potvrdile da je riječ o pomjeranju kilometarskih blokova oko Petrinje u smijeru ili suprotno od satelita koji je prešao prije i poslije po terenu koji je zadesio potres.

“Sjeverozapadni blok pomjerio se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok za 30-40 centimetara od satelita.To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomjerili metar do dva, pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini”, dodao je,prenosi Mondo.

Istakao je da na krškom području ne bi bilo ovakvih manifestacija potresa kao što su velik rupe koje se otvaraju u zemlji, ali bi bilo površinskih pukotina. /Izvor: novi.ba/

Ostavite komentar