Naslovnica Zanimljivosti Evo kako je izgledao potres u Banjoj Luci 1969. godine.. Jačine 8...

Evo kako je izgledao potres u Banjoj Luci 1969. godine.. Jačine 8 stupnjeva po Mercallijevoj, ili 6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.. (VIDEO)

155
0

Evo kako je izgledao potres u Banjoj Luci 1969. godine.. Jačine 8 stupnjeva po Mercallijevoj, ili 6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.. (VIDEO)

Već skoro desetak dana Hrvatsku su pogodili zemljotresi, tačnije u mjestu Petrinja u blizini Zagreba.

Stanovništvo Petrinja i okoline strahuju iz dana u dan od potresa koji su se dogodili, a i od onih koji se mogu desiti.

Podrška za naše sugrađanine u Hrvatskoj stižu iz cijelog svijeta, kao i iz susjednih zemalja. Istrazivali smo potrese u okolini koji su se desili, pa ono što je i najviše zabilježeno je razoran potres u Banjoj Luci koji se desio 1969. godine. Prenosimo Vam tekst sa vikipedije

”Potres u Banjoj Luci 1969., bio je potres jačine 8 stupnjeva po Mercallijevoj, ili 6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, koji se dogodio 27. listopada 1969. godine. Počeo je neuobičajeno jakim „prethodnim udarom“, u noći 26. listopada u 2:55 sati; podrhtavanje tla nastavilo se do 8:53. Potres se zbio u 16:35. Hipocentar bio je 20 kilometara ispod grada.

Potres iz 1969. godine devastirao je grad. Poginulo je 15 Banjolučana, a 1.117 ljudi bilo je teže i lakše ozlijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave i administracije (152). Privreda je pretrpila značajne gubitke.

Sva poduzeća su u narednome razdoblju radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala s proizvodnjom. Autobusi su iz Banje Luke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su, skoro započetu, školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i započela je brza urbanizacija.” /Izvor: Narodnjaci.net/

Prethodni članakVIŠE JOJ SE NE ŽIVI! IZGUBILA I SINA (12) I MUŽA ZA 3 GODINE: Jeziva sudbina porodice Andreja kog je zgazio bahati tinejdžer!
Sljedeći članakNOVI ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ: EMSC javlja da je bio magnitude 3.2 stepena!