PRVI SIMPTOMI RAKA KOSTIJU: Ove grupe ljudi imaju najveći faktor rizika!

Ovaj karcinom spada među najrjeđe oblike raka, a najčešće pogađa karlicu i dugačke kosti ekstremiteta

Rak kostiju može se razviti u bilo kojoj kosti u tijelu, ali najčešće pogađa karlicu ili dugačke kosti ruku i nogu. Ovaj karcinom spada među rijetke, jer pogađa oko 1 odsto svih slučajeva karcinoma.

Sreća u nesreći, benigni tumori kostiju mnogo su češći od malignih, tvrde na klinici Mejo. U rak kostiju ne ubrajaju se kancerogena oboljenja koja započnu na drugom mjestu u tijelu, a potom metastaziraju na kost.

Hirurško odstranjivanje je najčešći tretman ovog karcinoma, ali mogu se koristiti i hemioterapija i zračenje, u zavisnosti od tipa i stadijuma kancera kostiju.

Najčešći tipovi raka kostiju su hondrosarkom, Juingov sarkom i osteosarkom.

Simptomi raka kostiju najčešće uključuju sljedeće znakove:

– Bol u kostima
– Otok, osjetljivost u blizini obolelog područja, koje je često meko na dodir
– Oslabljena kost sklona prelomu
– Umor
– Neobjašnjiv gubitak kilograma

Kada treba posjetiti ljekara?

Obavezno se treba obratiti stručnjaku ako se javi bol u kostima koji se manifestuje na sljedeći način:

Prolazi i ponovo se javlja

Pogoršava se noću

Ne ublažava se ni nakon uzimanja analgetika

Tipovi raka kostiju

Karcinomi kostiju dijele se na različite tipove u zavisnosti od vrste ćelije u kojoj se rak razvio. Jedan od najčešćih je osteosarkom, kod kojeg kancerogene ćelije formiraju kost. Najčešće se javlja kod djece ili mladih, i to u kostima ruku ili nogu. U rijetkim slučajevima osteosarkom može da nastane izvan kostiju, i tada se naziva ekstraskeletni osetosarkom.

Hondrosarkom je druga najčešća forma karcinoma kostiju, kod kojeg kancerogene ćelije počnu da proizvode hrskavicu. Obično pogađa karlicu, ruke ili noge, a najvčešće se javlja kod sredovječnih ili starijih ljudi.

Juingov sarkom najčešće pogađa karlicu, ruke i noge, a češće se javlja kod djece i mladih osoba.

Faktori rizika

Iako nije jasno zbog čega se javlja rak kostiju, stručnjaci su do sada uspjeli da otkriju nekoliko faktora koji pojačavaju rizik. To su:

Nasljedni sindromi (rijetki genetski sindromi koja se prenose u porodici mogu sa sobom nositi povećan rizik od raka kostiju, uključujući prije svega Li Fraumenijev sindrom i naslijedni retinoblastom, tumor mrežnjače)

Padžetova bolest kostiju (većinom se razvija kod starijih osoba i povećava rizik od kasnijeg razvoja kancera kostiju)

Izloženost radijaciji (izloženost visokim dozama radijacije, koja uključuje i tretman radioterapije za liječenje raka, povećava rizik od razvoja raka kostiju u budućosti) (novi.ba)

Ostavite komentar