Naslovnica Zanimljivosti Evo kada vakcina protiv korone stiže u BiH

Evo kada vakcina protiv korone stiže u BiH

147
0

Evo kada vakcina protiv korone stiže u BiH

N1 iz pouzdanih izvora saznaje da će prve doze vakcina i to vrlo ograničen broj u Bosnu i Hercegovinu stići u periodu od 18. januara do 10. februara.

Kako N1 saznaje, riječ je o vakcinama iz mehanizma COVAX, te se očekuje da će to prvo biti Pfizerove vakcine, a poslije toga i Modernine.

Isporuka vakcina protiv koronavirusa putem COVAX mehanizma kojim koordinira Svjetska Zdravstvena Organizacija bi trebala početi krajem ovog mjeseca za manje razvijene zemlje, potvrdila je direktorica SZO Kate O’Brien u četvrtak, javio je danas Reuters.

“Potrebno nam je oko 7 milijardi američkih dolara kako bismo isporučili dovoljan broj doza vakcina ovim zemljama do kraja 2021. godine. Do sada smo već skupili 6 od potrebnih 7 milijardi”, rekla je O’Brein.

Ona kaže da COVAX trenutno ima pristup preko 2 milijarde vakcina te da će ih najvjerovatnije početi isporučivati krajem januara, a najkasnije sredinom februara. /Izvor: novi.ba/

Prethodni članakNAJNOVIJE INFORMACIJE, UDARIO ZEMLJOTRES MAGNITUDE 3.8 STEPNI PO RICHTERU: Epicentar potresa bio 6 kilometara jugozapadno od Petrinje!
Sljedeći članakU Njemačkoj poštrene mjere ulaska zbog povratnika sa odmora sa Balkana