Dr Udovičić: Izgubili smo momka od 37 godina! Njegova supruga je očekivala dobre vijesti, a mi smo joj IZJAVILI SAUČEŠĆE

Dr Ivo Udovičić, komandant privremene Kovid Vojne bolnice dao je intervju za Pink.rs.

“Virus ne poznaje praznike niti ovde pratimo koji je praznik. Nekada ne znamo ni koji je dan pa često pitam i sam druge da mi odgovore na to pitanje. Otkako je sve ovo počelo, da ne vodim dnevnike i nemam kalendar, ne bih znao ni koji je dan, svi dani i svi praznici su isti”, kaže dr Udovičić.

Ista je i borba, borba za dah svakog pacijenta i tako već mjesecima.

“Pacijent je svjestan da se gui i to je najteže. Oni su svjesni svog stanja i vidi se očaj i to da hvataju vazduh, da se bore i rukama i nogama za pomoć. Kao davljenik pod vodom”, kaže dr Udovičić.

Ističe da su posljednji trenuci života najteži, jer tada nema načina da se pacijentu pomogne. Najteže je gledati kako se gasi mladi život.

“Najmlađi pacijent koji nam je preminuo je imao 37 godina. Dan ranije smo pričali sa njim, uveče mu se stanje naglo pogoršalo, intubirali smo ga, ali je tokom noći preminuo. Sutradan nam je zazvonio telefon, a sekretarica mi je rekla da je njegova supruga sa druge strane. Ona očekuje bolju informaciju o njegovom stanju, a mi treba da joj izjavimo saučešće preko telefona…”, kaže dr Udovičić.

Ipak, virus u jednome nije uspio, da ljekarima otme optimizam.

“Neko je jednom rekao da, ako spasite jedan ljudski život, spasili ste cijeli svijet. Ja se vodim i tom filozofijom. Mi nikada ne odustajemo i borimo se do poslednjeg momenta”, kaže dr Udovičić. (Pink.rs)

Ostavite komentar