(VIDEO) OVE GODINE NEMAČKA DOBIJA NOVOG KANCELARA: Svi se pitaju ko će biti izabran, a OVO su kandidati!

U novoj 2021. godini Nemci će, po prvi put posle 16 godina dobiti novog kancelara, kojeg namerava da postavi CDU/CSU, a u trci je pet kandidata, ističe bečki dnevnik “Standard”.

List podseća da je već dva puta skupština CDU zbog korona virusa morala da bude odložena, i sada je zakazana za 16. januar, kada treba da se izabere novi čelnik stranke, a skup sa 1.001 delegatom biće digitalan.

Aktuelna kancelarka Angela Merkel zvanično ne želi da se meša u potragu za njenim naslednikom. Konačnu reč, ko će biti kancelar, ima i lider sestrinske stranke CSU, premijer nemačke pokrajine Bavarske Markus Seder.

Za sada, kako ističe dnevnik, neizvesno je da li on želi da se kandiduje za kancelara, jer je do sada uvek govorio da je njemu mesto u Bavarskoj. Od kandidata za šefa CDU njemu bi mesto kancelara prepustio bivši ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen, ali drugi kandidati Fridrih Merc i premijer pokrajine Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet to ne bi učinili.

U trci za mesto šefa CDU je Lašet, koji, upitan zašto je on najbolji kandidat, kaže da ne može niko predvoditi stranku koji nije barem jednog dana vladao. Lašet je od 2017. premijer najmnogoljudnije pokrajine Nemačke, gde je bio i ministar za integraciju.

Ukoliko bi on došao na čelo CDU, prema “Standardu”, to ne bi značilo okretanje leđa eri Merkel, jer je Lašet godinama podržavao politiku kancelarke i posebno po pitanju politike azila stajao uz nju.

Tokom koronavirus krize, međutim, došlo je do razlika, pošto je Merkel bila za strogoću, a Lašet je tražio popuštanje. Kandidat je i ministar zdravlja Jens Špan, ali on bi želeo da vlada zajedno sa Lašetom.

“Standard” ističe da bi prema njegovoj zamisli Lašet trebalo da bude šef stranke, a on zamenik.

Pre dve godine je Špan želeo da sam predvodi CDU, ali je izgubio 2018. protiv Anegret Kramp-Karenbauer, koja se nije dugo održala na čelu stranke. Pre par godina Špan je važio za kritičara Merkelove u vezi politike azila, te je tako pridobio konzervativni deo stranke. Međutim, nakon toga Merkel ga je dovela u vladu, pa se Špan koncentrisao na svoj resor.

U borbi protiv korona virusa njegova popularnost je porasla zbog čega mnogi misle da on treba da preuzme mesto šefa stranke. Ali Špan je lokalan Lašetu, i pošto je tek 40 godina star smatra da će imati još šansi. Sledeći kandidat je Fridrih Merc, nekadašnji šef poslaničkog kluba, koji važi za velikog protivnika kancelarke Merkel.

Merkel ga je 2002. potisnula sa mesta šefa poslaničkog kluba, što joj on, do danas, nije oprostio, tvrdi “Standard”. Merc, nakon deset godina povučenosti iz politike, pokušao je 2018.da dođe na čelo CDU, ali je tesno izgubio protiv Kramp-Karenbauer.

Merca podržavaju pre svega jug i istok Nemačke, a ako postane šef stranke namerava da bude i kandidat za kancelara.

Dalji kandidat je Norbert Retgen, bivši ministar zaštite životne sredine, kojem se dugo nisu pripisivale šanse da može preuzeti CDU. Inače, njega je Merkelova izbacila iz vlade kada se protivio da se kao vođa opozicije u pokrajini Severnoj Rajni i Vestfaliji, nakon gubitka na izborima 2012. godine, preselio se u Diseldorf.

Nakon rešavanja pitanja šefa CDU doći će na red i pitanje ko će da predvodi izbornu kampanju kao kandidat za budućeg kancelara. U toj trci, smatra “Standard” je i Seder, koji do sada nije jasno rekao da se neće kandidovati. Njegovo upravljanje aktuelnom krizom je doprinelo rastu popularnosti, te mnogo Nemaca može da ga zamisli kao budućeg kancelara. /Izvor: espreso.rs/

Ostavite komentar